Sidor

tisdag 31 januari 2012

Enklaste bokmärket

Jag såg en flicka på spårvagnen som hade ett så fiffigt bokmärke, som ett extra hörn. Jag misstänker att det låg någon origamivikning bakom hennes bokmärke, men jag har gjort en superenkel variant. Fram med några kuvert (begagnade går bra så länge posten inte har misshandlat brevet allt för mycket i hanteringen, nedre vänstra hörnet brukar vara "rent"), sax och tuschpenna och några sekunder senare är pysslet klart. Vad man skriver på hörnen väljer man själv, efter humör och kreativitetsnivå :)

måndag 30 januari 2012

Som en karamell...

... tycker jag att den här lilla necessären / stora sminkväskan är. Eller kanske som ett påskägg! I alla fall så premiärsydde jag i mitt nya, våriga, gula tyg (med orangea prickar) och eftersom jag råkade ha en gul dragkedja hemma så blev det så här. Jag och dragkedjor är fortfarande inte riktigt goda vänner, den här gången ser det bra ut från utsidan men jag är inte helt nöjd med insidan. Jag har helt enkelt inte helt fattat knixen med vändsytt och blixtlås* ännu, hoppas det kommer... Får väl fortsätta öva, öva, öva.... Storlek ca 17 x 23 cm och fodrad med söta fjärils-/ballongtyget

*har inte helt bestämt mig för om det känns naturligare att använda ordet dragkedja eller blixtlås ännu, så jag växlar fritt mellan båda... :)

lördag 28 januari 2012

Underbara idéer vs. Marie Claire Idées

Jag har gått igenom tidningen Underbara idéer som jag köpte i julas och funderat lite på varför jag inte är så förtjust i den. Själva idén, en pysseltidning på svenska, är ju jättebra men den känns tyvärr inte helt genomarbetad. Jag vill inspireras av en tidning, se bilder på fantastiska saker jag aldrig skulle komma på själv - inte se halvtrista bilder på "dagispyssel". Det är en helt annan grej att det jag själv gör sedan kanske ser ut som dagispyssel och att mina egna foton inte alltid är 100%, men jag gör inte heller en pysseltidning. Titta bara på Sofias fantastiska bilder i magasinet Hildas inspiration, så ska det se ut! Nej, lite mera avancerade grejer och lite snyggare foton så blir det kanske bra i framtiden.

De som gör Underbara idéer kunde gärna inspireras mera av franska Marie Claire Idées, en tidning som verkligen inspirerar även fast man inte kan ett ord franska. Låt oss ta några exempel:
1. Ballerinor. Fransk ballerina till vänster, svensk till höger. Två nästan identiska pyssel, men sättet de är fotograferade på skiljer sig väldigt från varandra. Den ena bilden har liv och rörelse, den andra är... död.
2. Packa paket. Vad är det här för uppslag Underbara idéer? Fyra olika paket/tips. Var är resten? Marie Claire har fyllt hela uppslaget med paketidéer: tändsticksaskar, mjölkflaskor, plåtburkar osv.
3. Dekorera bordet. Här tycker jag faktiskt att Underbara idéer har lyckats, de små fåglarna av notblad är supersöta! Och hela uppslaget är ljust och fräsht. Men titta på Marie Claires helt ljuvliga pappersblommor... wow!
4. Kransar. Underbara idéer har en krans med knappar på.... En. Fanns det inga andra idéer i Sverige? Marie Claire har också en knappkrans, det är den röda i översta raden. Men så har de även några andra kransar...

Hoppas nästa nummer av Underbara idéer känns lite roligare än julnumret, för sannolikheten att jag köper det är ändå rätt så stor i och med att utbudet på pysseltidningar är så begränsat... Eller har ni andra tips på bra pysseltidningar?

torsdag 26 januari 2012

Tatuerade byxor

Jag köpte ett par byxor för priset av två chokladkakor från Esprit-outleten i grannbyn. Fina byxor, bra material, nästan gratis... och väldigt tråkiga. De fick i alla fall följa med mig hem och inspirerad av klassiska sjömanstatueringar gav jag mig sedan på dem med nålen och broderigarn. Det var lite knepigt att fotografera mörka byxor i januariljus, så det här är det bästa jag fick till.


"Tatueringsmotiven" blev en svala - känd för sina långa resor söderut och förmåga att alltid hitta hem (och dessutom en symbol för tur), 


ett ankare - symboliserar styrka och stabilitet (och att man har seglat över atlanten - något jag inte gjort, men jag har i alla fall seglat :) 

 ett hjärta - symbol för kärlek, generositet och sanning,

och så en kompassros - så att jag hittar vägen och kommer hem välbehållen igen.

Jag har broderat på fri hand och om jag har lyckats få till något stygn som har ett officiellt namn så är det nog lite mera i misstag. Kul var det i alla fall att försöka brodera, och jag är riktigt nöjd med resultatet!

onsdag 25 januari 2012

Flera tygpäron


Jag gjorde om min päronmall något, drog ut den lite helt enkelt, så att jag skulle få mera avlånga päron. Det blev bra tycker jag, provsydde tre för säkerhets skull. Några idéer till användningsområden är: dekoration, leksak, nåldyna. Flera tips mottages gärna!


tisdag 24 januari 2012

NamnlapparNär man kommer ihåg att sy fast namnlappar på saker man tillverkar, så minskar också förrådet. Jag passade därför på att knåpa ihop några nya medan jag slötittade lite på webb-tv. Visst får man lite 80-tals känsla av färgerna? Måste vara det lila som gör det...

måndag 23 januari 2012

Tygpäron

Jag letar ständigt efter små sy- eller pysselprojekt där jag kan använda alla småbitar som tenderar att bli över i de större projekten. Den här gången har jag provat på att sy tygpäron. Det var både enkelt och kul, men jag måste jobba lite på min mall - de blev onödigt knubbiga. Lite mera avlånga skulle vara snyggare tror jag. I alla fall så klipper man till sex tygbitar i olika färger, med formen "spetsigt, smalt päron". Sedan syr man ihop, fyller med vadd, lägger till ett blad och avslutar med lite broderigarn. Ungefär så! :) 

fredag 20 januari 2012

En bygelbörs blir till


När man syr en bygelbörs behöver man först och främst två saker: en börsbygel och ett mönster. Det första problemet brukar i allmänhet vara att hitta en bygel. Fråga i lokala sytillbehörsbutiken, köp online eller gör som jag – köp fantastiskt vackra "fashion wallets", dvs. kinesiska plastbörsar från lokala motsvarigheten till Dollar Store, och återanvänd byglarna. Obs, detta fungerar om börsarna inte är fastlimmade i bygeln, utan bara fastklämda. Om de är limmade så tror jag inte att det går så bra. För att återanvända en bygel måste man dels riva bort den befintliga börspåsen, dels öppna bygeln på nytt – något som jag gör med konservöppnardelen på en schweizisk armékniv. Vilket redskap man än använder är det viktigt att försöka att inte buckla bygeln. Använd redskapet lugnt och försiktigt alltså.
Mönstret är så klart beroende av bygelns storlek, därför måste alla göra sitt eget mönster som passar den bygel man har tänkt använda. Det finns ändå hjälp att få när man gör sitt mönster. Lisa Lam på U-handbag har t.ex. en väldigt fin och utförlig tutorial med bra bilder. När jag gjorde mitt mönster använde jag delvis Lisas tips när det gällde den delen som kläms fast i bygeln (men i övrigt finns det väldigt få likheter mellan hennes och min börs). Lisa har också ett gratismönster man kan använda om man vill, eventuellt måste storleken anpassas till den egna bygeln. Om man återanvänder en gammal bygel som redan har en börs fäst i sig så kan den gamla börsen användas som mall till sitt mönster. Det viktiga är att delen som fästs vid bygeln är rätt storlek, formen och storleken på själva ”börspåsen” gör man efter eget huvud.
Jag har gjort ett mönster till en rund börs och steg två i processen är att klippa ut två bitar fodertyg och två bitar yttertyg i valfritt tyg. Den här gången har jag valt ett grönt marimekko bomullstyg som utsida och ett lite stadigare svart tyg som foder. Yttertyget och fodret sys ihop till två separata påsar, rätsida mot rätsida. Jag markerar på tyget var bygeln kommer att börja så jag vet hur högt upp jag ska sy ihop delarna. Jag syr foderpåsen med lite större sömnsmån än yttertygspåsen, så att den blir lite mindre och därför ryms bättre in i yttertygspåsen i ett senare steg. Jag har sytt med vit tråd så att det bättre ska synas hur jag gjort, normalt hade jag nog valt svart tråd :) Efter att delarna är ihopsydda så friserar jag sömnsmånen lite och klipper hack i den så att den färdiga börsen inte blir så knölig.
Sedan vänder jag på yttertygspåsen, men låter foderpåsen vara som den är. Foderpåsen träs in i yttertygspåsen och så sicksackar jag ihop överkanterna. Jag passar också på att fästa min namnlapp med sicksacksömmen.
Och efter det är det dags för pillgörat, att peta in börsen i bygeln. Det går lättast om man jobbar med en sida i gången. Om man viker ner den andra sidan är den inte i vägen. Jag brukar inte använda andra verktyg än fingrarna, det räcker om bygeln är tillräckligt öppen. Eventuellt kunde man använda en skruvmejsel eller något annat platt redskap som hjälp. När jag fått in börsen i bygel tar jag fram min tång, jag använder en som jag hittade i städskåpet och som jag virat lite stoppning runt så att den inte lämnar så fula märken. Det viktiga, tycker jag, är att bygeln hålls fin på utsidan av börsen, om insidan har ett hack eller två gör det inte så mycket. 
Långsamt och försiktigt arbetar jag mig runt bygeln med tången. Om jag gör häftiga rörelser kan det hända att tyget glider ut ur bygeln, och då är det bara att säga ett kraftord och börja pilla in den igen. 
Jag ser till att hela sicksacksömmen är inne i bygeln innan jag klämmer ihop den, och kollar både från insidan och utsidan att det ser bra ut. På bilden nedan har jag ringat in ställen som inte är okej och som jag fixade till före jag var klar. Det lönar sig att dra i tyget och kolla att det hålls i bygeln efter att man klämt ihop den, eventuellt måste man använda mera kraft än man tror.
När jag har kommit varvet runt på bygeln och klämt ihop båda sidorna kan det hända att hela bygeln är lite sned och vind. Ingen panik, det är bara att böja den rätt, antingen med händerna eller med hjälp av tången. Kom bara ihåg att skydda bygeln med lite mjukt tyg eller en paffbit eller något annat så den hålls snygg. Om tyget fransar sig under gängan kan man stryka på lite universallim som blir genomskinligt när det torkar (men limma inte ihop bygeln!) eller använda motsvarande produkt från sytillbehörsaffären som är tänkt för ändamålet. 


Ja, det var det. Så gör jag. Den färdiga börsen ser ni överst i det här inlägget. Visst kan man t.ex. vändsy och göra en massa moment på andra sätt, men det här fungerar för mig så varför krångla till det i onödan? 


Lycka till med de egna projekten och ha en trevlig helg!

onsdag 18 januari 2012

Sminkväska 2

Det här fjärils-/ballongtyget köpte jag strax innan jul, och jag hade redan nästan hunnit glömma bort det. Skäms på mig. I alla fall är det här försök två i serien sminkväskor med dragkedja och det gick nästan lika bra som försök ett. Lite krångel vid skarven mellan dragkedjans slut och sidosömmarna, men det blev ändå okej. Kan det bero på att jag har ett rätt så grovt blixtlås? Måste försöka hitta någon bra beskrivning på hur man ska göra "på riktigt" för att se om det går att få det ännu snyggare. En liten flärp blev det också på sidan, i samma tyg som fodertyget. Storlek ca 14 x 18 cm.

tisdag 17 januari 2012

Sminkväska

Jag har länge dragit mig för att sy något med blixtlås, av någon anledning tänker jag alltid snett när det gäller dem och så måste jag sprätta och göra om et.c. Ingen kul sömnad med andra ord. Men den här gången tycker jag att jag lyckades riktigt bra med min lilla sminkväska! Den är vändsydd med foder och boxade hörn och all sömnad fungerade som den skulle. Nu ska här tillverkas flera innan jag glömmer bort hur jag gjorde. Yttertyget är en bit av världens minsta stuv (15x100 cm) men det funkade till det här projektet, storleken på den färdiga väskan är 13 x 16 cm. 


Och så märker jag att jag fotograferat "baksidan" av sminkväskan, lappen har ett H på andra sidan... 

måndag 16 januari 2012

Halsduk, statusuppdatering

Vad jag sysslar med? Jag stickar på halsduken... Det går långsamt men säkert framåt. Och så håller jag också på och knåpar ihop en tutorial för en bygelbörs. Jag lovade ju att jag skulle försöka få till en sådan i januari. Får se om den kommer upp ännu den här veckan, eller först nästa vecka. Fredagar är väl ganska trevliga dagar för tutorials?

fredag 13 januari 2012

En påsnecessär blir till

Jag passade på att ta några foton medan jag sydde en ny påsnecessär och tänkte visa hur jag gör. Först klipper jag till fram- och baksida i vaxduk och syr fast kantband, knapp och gummiband. Jag nålar inte i vaxduk eftersom det blir fula hål i tyget då, istället använder jag tejp "efter behag".
 Sedan lägger jag räta mot räta och syr tre raksömmar.
De boxade hörnen sys genom att bottensöm matchas mot sidosöm och sedan är det bara att sy rakt över. 
När man vänder på härligheten är den klar! Vaxduk behöver inte sicksackas eftersom det inte fransar. Snabbt och enkelt. Påsnecessären fungerar bra t.ex. som sportnecessär - att ta med till simhallen eller gympapasset, eller som påse för blöta baddräkter. Och så finns det en hel massa andra användningsområden, det är bara att använda fantasin!

torsdag 12 januari 2012

SkopåseEtt kuddfodral som helt tappat färgen i tvätten fick ett nytt liv som skopåse. Att sy en skopåse hade jag kanske inte tänkt på om det inte varit för en av etapperna i pysselstafetten, nämligen Eddys etapp. Sedan är det en helt annan femma att jag inte överhuvudtaget gjorde på samma sätt som Eddy, men det är ju inspirationen som är den viktigaste. Kuddfodralet var fyrkantigt med dragkedja längs ena sidan. Jag behöll dragkedjan och den motsatta sömmen, men klippte upp de andra två sidorna. Sedan vände jag fodralet avigt, måttade så att dragkedjan och den befintliga sömmen låg på mitten av ovan- respektive undersidan, tryckte in "långsidorna" och sydde ihop. Och jag inser att troligtvis ingen förstod hur jag gjorde på basen av den där förklaringen. Eftersom en bild säger mer än tusen ord kanske det här enkla diagrammet hjälper något:onsdag 11 januari 2012

Halsduk på gång

Stickadet har påbörjats... mosstickning  på stora stickor med halsduk som mål. Men jag är ju så långsam på att sticka*, det känns som att jag inte kommer någonstans! Måste nog göra några andra småprojekt medan jag håller på med den här, annars blir jag långsamt tokig...*fast jag faktiskt vann en "sticka snabbast"-tävling i högstadiet, men det är en helt annan historia...

tisdag 10 januari 2012

Liten uggla

Jag sydde en ny ugglenyckelring, men jag vet inte... den blev nästan lite väl liten, va? Lappen ser oproportionerligt stor ut. Får nog ta och göra en ny, lite större tror jag. Testade med "ögonlock" också, måste fundera på vad jag tycker om dem.

måndag 9 januari 2012

Garn i mängder

Butikerna rear glatt ut både finheter och hemskheter så här efter jul. Jag kunde inte motstå det här härliga garnet, till 60 % av ursprungspriset. Det är otroligt mjukt och har en jättefin lyster, kanske för att det finns siden med i blandningen? Det är alltså blandning av merinoull, siden och bomull. Jag köpte allt de hade kvar, fem nystan blått, sex nystan havsgrönt (?) och två nystan grått. Vad ska jag hitta på med allt detta? Ingen aning, men jag kunde ju inte lämna kvar dem i butiken heller! 


Jag provstickade redan en pulsvärmare i blått, modell kort den här gången - dvs utan tumhål, men är inte helt nöjd. Den blev lite lös och sladdrig på något sätt. Kanske det får bli halsdukar istället, kan se framför mig en tubhalsduk i havsgrönt...

lördag 7 januari 2012

Fodral till vetevärmare

En av mina två systrar har en avlång vetevärmare som jag sytt ett tvättbart fodral till för en evighet sedan. Senast vi träffades konstaterade jag att fodralet, efter åratal av flitig användning, var superäckligt något slitet. Det var uppenbart för samtliga inblandade att ett nytt var nödvändigt. Och att behovet var akut. Så jag har nu valt ut ett oömt tyg (stadig bomull, mörkt till färgen, från IKEA) och sytt ett nytt fodral i storleken 16 * 60 cm. Det kommer på posten så småningom!


torsdag 5 januari 2012

Påsnecessär

Jag har varit väldigt nöjd med påsnecessären jag sydde i höstas, den har varit i flitig användning. Ibland har den ändå känts för liten, så jag har därför sytt en större necessär. Vaxduken kommer från marimekko och är en del av julens fynd. En tredjedel av stuvbiten gick åt, men det betyder ju å andra sidan att jag har två tredjedelar kvar. Måtten på denna var 24 x 25 cm innan jag sydde ihop den, nu med boxade hörn så är höjden 20 cm och "bottenplattan" 8 x 14 cm. Snabbt och roligt projekt, rekommenderas! 

Pysselnytt i hemmet

Jag tänkte ännu visa upp lite pysselrelaterade nyheter som hittat till mitt hem efter julen... Först ut är boken "Snazzy Jars" som jag köpte för en mycket billig peng på efterjulsrean. Jag har ju tidigare gjort sykit på burk och cookies på burk, så det ska bli kul att se om jag kan få nya idéer från den här boken. Den andra nyheten är tidningen "Underbara idéer". Det är visserligen julnumret så det kan hända att den får vila ett år och plockas fram till nästa jul, men vi får se. Och så slutligen Fiskars nya monstersax (mitt namn på den, inte deras) som jag fick i julklapp. Äntligen en sax jag kan klippa i varierande material med utan att oroa mig för att förstöra den. Hoppas bara jag inte har för stora förväntningar på den...

onsdag 4 januari 2012

Paketpingvin

Att packa in en flaska (eller glasburk) går enkelt med vitt silkespapper, svart eltejp (till näbb och ögon) och lite svart kartong. Nu är ju årets huvudsakliga presenthelg redan över, men det händer ju att man ger gåvor under resten av året också... Jag ska verkligen försöka bli mera kreativ i mitt packande, pingvinen är bara början!

tisdag 3 januari 2012

Nya tyger

Under mellandagarna köpte jag lite nya tyger från marimekko. Små bitar visserligen, men tillräckligt stora för att jag ska kunna göra något trevligt av dem. Nu när jag har återvänt till vardagen är det alltså bara att packa upp väskorna, plocka fram symaskinen och börja sy igen!