Sidor

torsdag 31 maj 2012

En brödkorg blir till

Jag hann inom maj, just och just! Men sista maj är också maj så här är den - beskrivningen över hur jag syr en brödkorg.
Det som krävs är två tyger som man tycker passar ihop och en liten tallrik, den jag använt är ca 20 cm i diameter. Tallriken används som mall för att klippa ut en cirkel i vardera tyget, ingen sömsmån läggs till. För att få längden på stycket som blir korgens väggar har jag mätt omkretsen på tallriken med ett vanligt måttband (man kan så klart även använda matematik och ta diametern gånger pi) och sedan dragit bort ett par centimeter från måttet. Detta sätt att mäta fungerar bra med den storleks tallrik jag använt men jag har inte räknat på det så jag kan inte garantera att det fungerar oavsett storlek. Bäst är att testa och göra justeringar efter behov. Höjden är 19 cm på min brödkorg - det måttet går att minska eller öka om man vill ha mera eller mindre vik på korgen. 

Mitt yttertyg är stelt och kräver därför inget mellanlägg. Men om man använder två tunna tyger är det kanske bra att stryka ett mellanlägg på baksidan av det ena tyget.

Börja med att göra insidan (eller utsidan, det är ingen skillnad). Rektangeln sys ihop till en tub - kortsidorna mot varandra och avigsidan utåt. Mycket enkelt. Sedan nålas botten fast i tuben, rätsida mot rätsida. Även detta steg är enkelt om botten och tuben matchar varandra storleksmässigt, gör de inte det är det lite knepigare. Då rekommenderar jag nästan att man sprättar tubsömmen och gör tuben större eller mindre, vilket som behövs. 
När allt är nålat och klart är det bara att sy. Och så gör man likadant med det andra tyget, så man har två påsar. Sömsmånen kan friseras lite för ett snyggare slutresultat.
Inner- och ytterpåsen sys ihop räta mot räta - dvs. vänd innerpåsen rätt och stoppa in den i den aviga ytterpåsen. Sy sedan ihop dem längs kanten men lämna ett vändhål på ca 8 cm.
Dra hela härligheten genom vändhålet så det ser ut så här:
Och stoppa sedan ner innerpåsen i ytterpåsen. Sy en söm runt kanten - den håller allt på plats samtidigt som den syr ihop vändhålet - och avsluta genom att vika ner kanten. Tadaa! En färdig brödkorg.

onsdag 30 maj 2012

Nyckelband

Ibland vill jag bara trycka symaskinspedalen i botten och sy - inte hålla på och knåpa och fixa och nåla och stryka i oändlig tid först. Nyckelband är ett bra litet projekt som går fort att göra och som involverar en hel del raksömnad. Nu vet jag hur jag ska göra för att få skarven snygg varje gång också, framsteg! Det turkosprickiga tyget är nytt, inköpt i måndags, så jag måste ju provsy något i det. Tur att det passar bra som nyckelband :) De övriga tygerna är stuvbit från mormors gömmor (det blåvita) och Finlaysons Ilona. 


Igår såg jag också att Karinottilia kommer att ha en ny sew along, en plånbok den här gången. Det låter frestande, får se om jag hänger med...

måndag 28 maj 2012

Återbruksutmaning - skohängare


Det har blivit dags för den sista måndagen i Klockarbarns återbruksutmaning, en utmaning som pågått i två månader och verkligen varit kul. Kanske det blir en fortsättning så småningom...? 

Veckans pyssel är i alla fall en skohängare gjord av en ståltrådsgalge, sådan man brukar få från kemtvätten och som är hopplös att hänga kläder på. När behöver man en sådan? Tja, till exempel när man har för många skor för skohyllan men ledigt i hängskåpet/på väggen eller när man har ett par snygga favoritskor man gärna tittar på. Så, vad behövs? Jo; ståltrådsgalge, avbitartång och annan tång. Börja med att klippa av galgen mitt under kroken. Böj sedan till de båda sidorna så att det ser ut som på bilden. Om man inte vill ha så stora "snurror" kan man klippa bort en bit av galgen så man har lite mindre att jobba med.

Hängaren kan pyntas efter behag, spraymålning i valfri färg tror jag skulle vara snyggt. Eller så lägger man bara till en rosett:
Man kan också linda in hängaren med band eller tygremsor som matchar skornas färg:
Men den fungerar så klart också utan pynt, till och med med flip flops:

Senare idag kan vi kolla in de övriga deltagarnas finalbidrag hos Klockarbarn, spännande värre!

fredag 25 maj 2012

T-shirt med fisk

En av gudsönerna fyller fem och även om mjuka paket kanske inte alltid är så spännade och roliga får han stå ut med ett sådant*. Den här gången är det en t-shirt med fisk på, fisken har jag gjort på samma sätt som hjärtat på den här t-shirten. Fenorna kunde ha blivit bättre, kom på hur jag skulle ha gjort efter att jag redan var klar med dem. Nåja, lägger på minnet till nästa fisk. Och i ärlighetens namn tror jag inte att födelsedagsbarnet bryr sig så hemskt mycket om de sytekniska detaljerna - motivet är säkert viktigare. Hoppas fiskar fortfarande är populära... T-shirten är köpt från H&M, fisken är gjord av diverse trikåbitar från gömmorna - gamla linnen och dylikt med andra ord.
*Nå, han får faktiskt två paket - det andra är hårt och dinosaurierelaterat...

onsdag 23 maj 2012

Att handsy trikå - sashiko och fåll

Det har kommit frågor om vad jag tyckte var jobbigt med sashiko-trikåkombinationen så jag tänkte förtydliga lite. Det jag tyckte var jobbigt var att få trådspänningen rätt. I och med att man syr långa linjer med stygn som sedan bildar geometriska figurer blir det, särskilt i sidled, lite knepigt att få stygnen så de ser bra och spända ut samtidigt som t-shirten har någonsorts stretch kvar och inte rynkar etc. Ju stretchigare tyg desto svårare, helt enkelt. Klippertill undrade om jag sytt fliselin på baksidan, och det hade jag inte gjort. Det låter dock som en bra idé.
Lite liknande problem hade jag igår när jag för hand skulle fålla upp en klänningsfåll med någonsorts smygsöm. Klänningen är en (för) lång aftonklänning jag ska ha på mig på fredag (ja hennihenni ska på bal, nästan i alla fall :) och både stretchig och smal vilket innebär stor risk för att söndra sömmen med första steget man tar, senast i alla fall vid dansen. Det problemet löste jag genom att sy med flera korta trådar i stället för en lång hela vägen runt. På det sättet finns det partier utan stretchhämmande tråd i fållen, som borde ta bort trycket från själva sömmen. Hoppas teorin stämmer!

tisdag 22 maj 2012

Duplofigur?

Jag är knappast den enda som tycker att champagnekorkar påminner en aning om tidiga Duplofigurer. I alla fall om man målar lite på korkarna! Vad ska jag göra med denna då? Tja, just den här var ett test, men tror jag ska köpa lite mera ändamålsenliga färger (än textiltrycksfärg och guldpenna!) och göra några andra figurer som sedan får bli... något som ännu är hemligt :)
Duplobilden lånad härifrån.

måndag 21 maj 2012

Återbruksutmaning - jeansfix

Veckans återbruk är traditionellt - lappande av gamla kläder. Gamla jeans, för att vara mera exakt. Dessa jeans har minst 10 år på nacken och har legat orörda de senaste åren. Jag tror att enda anledningen till att jag inte slängt dem är att jag gillar sömmen på fickorna... Men nu är det slut på att ha kläder som aldrig används i garderoben, antingen fixar jag upp dem eller så gör jag mig av med dem! 


Så, dessa jeans var boot cut och rätt så långa vilket betyder fula slitna byxbuntar och till och med hål några centimeter upp längs innersömmen där benen tydligen gnidit mot varandra när jag gått. Inte så snyggt.
Jag sydde in byxorna från knäna neråt så att jag fick ett par raka jeans, sedan klippte jag bort den gamla fållen och lade upp benen med röd tråd i stället. Till sist lappade jag ännu hålen med små triangelformade jeanslappar som jag klippte från ett gammalt jeansben som ligger i syskrinet. Jag hade tur med färgmatchningen den här gången! Lapparna sicksackades fast med röd tråd de också, eftersom det ändå syns att de är lappade kan det ju få synas ordentligt.
Så där, nu ska jag bara börja använda jeansen igen då! Vilka är veckans övriga återbrukspyssel? Som vanligt är det Klockarbarn som har svaret...

söndag 20 maj 2012

Sashiko fortsättning

Sashiko-broderiet är klart och rätt så fint även om det är allt annat än jämnt och stiligt. Stygnen är olika långa, cirklarna är inte riktigt runda osv. Men, man kan ju inte vara bäst på allt :) Jag tror nog att jag kommer att göra något liknande i framtiden, men med vissa ändringar. T.ex. kommer jag inte att brodera på trikå, så om jag vill dekorera en t-shirt på det här sättet i framtiden får det bli med en applikation. Kul med något nytt i alla fall, och något som går att göra utan symaskin och utrymme!

torsdag 17 maj 2012

Sashiko

Det är långhelg och huset (lägenheten) är fullt av folk (svärföräldrar). Det betyder bl.a. att pysselrummet är gästrum och att utrymmet och tiden för pyssel alltså är begränsad. Under små, stulna stunder provar jag därför på något som endast kräver nål och tråd - sashiko. Hos Maja kan man se hur det ska se ut när det är klart...  

tisdag 15 maj 2012

Snabbfix

En bekväm men lite urtvättad och trist t-shirt fick nytt liv på 5 minuter när jag sydde på hjärtat som blev över från den här t-shirtsuppiffningen. Den bruna t-shirten är extremt mjuk, någonsorts modal- eller bambublandning (har klippt bort lappen då den stacks så kommer inte exakt ihåg), så en liten smula bubblig blev applikationen. Trots kaffefiltertricket. Men det är inte så farligt, nopprighetsfaktorn är ändå så pass hög på hela t-shirten att den bäst lämpar sig för hemmabruk!

måndag 14 maj 2012

Återbruksutmaning - vattenkanna

Den här veckan i återbruksutmaningen har jag gjort en vattenkanna med stril av en gammal juiceflaska. Det hela var mycket enkelt - jag började med en pet-flaska med stor mun, borrade hål i locket med min nya hobbyborr (men det går ju också bra att slå spikar genom locket) och vips var pysslet klart. Nu går det att vattna med lite mera spridning!
Det här lilla pysslet torde vara perfekt nu i så- och odlingstider. Med denna kan man ju vattna nysått utan att fröna flyter iväg. Dessutom är det alltid bra att ha flera vattenkannor så man slipper springa runt och leta, i alla fall om man har fler än en blomma i fler än ett rum...


Vilka är de övriga återbrukspysslen denna vecka?

lördag 12 maj 2012

Kuvertväska


Inte lika mycket återbruk som den förra väskan - där ju tygerna minsann hade sina år på nacken - men likväl lite återanvändning även med denna väska. Ja, jag lyckades alltså få tag på ytterligare några väskbyglar och gjorde raskt en ny väska med samma form men ändå lite annat utseende. Det blev blå kuvertväska med gammal bygel och nya tyger och liten rosett på magen. Perfekt för sommarfesten eller varför inte sommarbröllopet? I alla fall om man är gäst, den är kanske lite för stor för att vara brudens "något blått"...

torsdag 10 maj 2012

Fiskväska och frågesvar

Ett par små, inte så väldigt bra, bilder på fiskväskan jag nämnde lyckades jag gräva fram. Den nya, rävväskan, är mera arbetad och "proffsig", kul att se att man blir bättre på det här... Annars tycker jag nog att det fungerar med en fisk på väskan, i princip kan man väl göra vilket djur som helst med stor svans! Det gäller bara att komma på dem; fisk, räv... ekorre? bäver? dinosaurie?


Så har Jag blommar-Maria har fått en frågeutmaning som hon skickat vidare bl.a. till mig. Efter lite huvudskrap och funderade fick jag ihop svar till alla frågor:


Hur många ställen har du bott på och var/hur har du bott?
Tre länder, fyra städer och de senaste 10 åren i lägenhet(er).Vad ville du arbeta med när du var barn och vad blev det att du arbetade med sedan?
Någottag ville jag bli jurist, men det gick om efter en prao-period på advokatbyrå där jag i stort sett endast kopierade i två veckor... Jag blev biolog/ekonom, klurar ännu på hur man bäst kombinerar dessa ämnen.


Har du någon bok eller film som är den allra allra bästa? Som du kan läsa eller se om och om igen?
Jane Austens Stolthet och fördom håller både som bok och tv-serie (måste dock vara BBC:s filmatisering, med Colin Firth som mr Darcy).


Samlar du på något? Vad?
Det skulle kanske vara "bra att ha"-prylar då, inget organiserat samlande.


Har du varit med om något oförklarligt/övernaturligt? 
Nej.


Vad klär du dig helst i? Till vardags och till fest?
Kort sammanfattning kunde kanske vara: Vardag - jeans, mjuk tröja. Fest - klänning, gärna rosa. Jag är inte så väldigt förtjust i strumpor, de åker fort av när jag kommer hem. Barfota på sommaren eller yllesockor på vintern är vad som gäller.


Hur många och vilka länder har du besökt?
15+, alla i Europa (gillar inte långa flyg).


Om du får välja, hemma eller borta, vad väljer du då?
Hemma. (Men gärna borta ibland också.)


Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?
Kirsten Bell.


Vilken genre skulle filmen vara?
Romantisk komedi.


Nu är jag inte helt säker på om jag borde göra något mera än bara svara på frågor (skicka vidare utmaningen eller liknande) så därför gör jag ingenting. Annat än tycker att de som vill gärna kan svara på samma frågor i sin egen blogg :)

onsdag 9 maj 2012

Väska med räv

För drygt ett år sedan fick en liten flicka en väska med en fisk på av mig, som gåva till en nybliven storasyster. Gul fisk på blå botten (guldfisk i vatten) och med stjärt som stack ut på sidan*. Väskan har blivit en favorit, berättar mamman, och kanske just därför bekymrar sig storasyster nu över att lillebror inte har någon väska. 


Det hjälps inget annat än att sy en till då, den här gången med räv i storskogen på. Framsida med stående räv, baksida med sittande räv och gemensam svans för båda. Mått 23 * 18,5 cm, axelremmen 66 cm lång. På torsdag får jag se om denna får godkänt eller inte, spännande... 
* ska gräva bland mina foton och se om jag skulle hitta en bild

måndag 7 maj 2012

Återbruksutmaning - pyntad t-shirt

Det är återbruksmåndag igen och vad är väl roligare än det? Den här gången har jag piffat upp en reafyndad enfärgad t-shirt (barn) med ärmarna på en kasserad långärmad t-shirt (som redan fått offra en del tyg till en snabbmössa) och på så sätt fått en pyntad variant. Ja, jag har ju inte använt ärmarna som sådana, men nog tyget från dem. 
Ärmtyget klipptes till remsor, som drogs ut och klipptes till småbitar för att sedan sys fast i hjärtform på en bit rosa tyg. Därefter friserades hjärtat till ett lagom fluff, ett hjärtformat hål klipptes ut i t-shirten och det fluffiga hjärtat stacks sedan igenom hålet från baksidan och syddes fast. Lite pilligt, men riktigt snyggt blev det tycker jag. Inspiration och bra tutorial hittas hos Ashley på make it and love it. Här är ännu en närbild på hjärtat (som jag inte riktigt vet vad jag ska kalla, regelrätt applikation är det ju inte men finns det något namn för den här tekniken?)
Vad hittar vi för inspiration hos alla andra idag då? Klockarbarn har svaret...

fredag 4 maj 2012

Linne i size henni


Sommarvärmen är på kommande och det betyder att garderoben behöver en liten uppdatering. Ut med alla tjocktröjor och in med linnen och t-shirts. Under ett outlet-besök fastnade ett underbart mjukt linne i min hand, enda problemet - storleken. Nåja, som tur var det för stort så problemet var inte allt för svårlöst. 
Jag sydde in det i sidorna och kortade av axelbanden en aning* och plötsligt var det ett linne i size henni! Lite löst är det fortfarade, men det är ju bara skönt om det är varmt. Ska se hur det ser ut efter en tvätt (vissa kläder har ju en tendens att ändra både form och storlek i tvättmaskinen) och sedan bestämma om jag ändrar det mera eller om det är bra så här.


*fula rosbroschen fick också försvinna

torsdag 3 maj 2012

Diverse ströpyssel

Alla pysselprojekt är inte stora och/eller spännande. Igår började jag dagen med att sy några namnlappar (ett projekt som aldrig tar slut, det behövs alltid mera av dem) och ett nytt näsduksfodral åt kompisen som tappat bort sitt. 
På kvällen slängde jag ännu ihop ett fodral till min nya hobbyborrs borrhuvuden av ett par skräptygbitar och annat överblivet material, vilket förklarar varför kardborrbanden är olika färger. Inte så supersnyggt, men väldigt praktiskt. Fodralet hänger numera med gummisnodd från borren för att inte tappas bort. 

Så får man också en dag att gå!

onsdag 2 maj 2012

Blåa brödkorgar

Våren har anlänt med besked och symaskinen lockar inte för tillfället. När solen skiner är man ju så mycket hellre utomhus. Lite sytt har det ändå blivit i form av brödkorgar, blåa sådana. Den ena har både ytter- och innerskal i Finlaysontyger. Den andra har ytterskal i styvt bomullstyg med signalflaggor och innerskal i marimekkobomull.

Jag har planer på att göra en brödkorgstutorial men har inte riktigt hunnit aktivera mig ännu. Inom maj ska jag ändå försöka lyckas få ihop en, det är ju en hel del av maj kvar ännu så förhoppningsvis lovar jag inte för mycket.