Sidor

måndag 30 december 2013

Babynest - julklapp

Äldre systern önskade sig hett och innerligt ett babynest i julklapp och efter en längre tids googlande och funderande satte jag till sist saxen i ett gammalt påslakan och sydde ett. Det finns många olika tutorials på nätet, men jag fastnade för en där man stoppar hela nästet med vadd på rulle - det verkade mindre jobbigt än att hålla på med väldiga mängder löst flygande små vaddtussar!
Det gick faktiskt rätt fort att sy det, jobbigast var det att knöla in den långa korven av hoprullad vadd i kanten. Men med milt våld gick det med. Nu väntar jag med spänning på att den lilla kusinen ska dyka upp och provligga nästet!

fredag 20 december 2013

Babyscarfar

Sådana här babyscarfar, eller dregellappar, är rätt så praktiska. Dels skyddar de ju kläderna från att bli våta och är lättare att byta än en hel body, dels fungerar de som halsduk när man går ut. Men det gäller ju att man har tillräckligt många att byta mellan så att någon alltid är torr. Scarfarna på övre bilden - en i lejonfleece, den andra i randig trikå med fleecefoder - har fått en tryckknapp i nacken. De på undre bilden tror jag får kardborrband så att storleken går att justera lite.

torsdag 19 december 2013

Tomtebrosch

När maken kommer hem och meddelar att det finns önskemål om att han ska klä sig juligt och kul på middagen han är på väg till en timme senare har man inte direkt så stora möjligheter att åstadkomma storverk. Men en liten tomtebrosch att fästa på skjortan hinner man med. Sydd av små restbitar.

måndag 16 december 2013

Smaksatt salt - favorit i repris

Det blev några burkar smaksatt salt i år också. De här barnmatsburkarna med rödrutigt lock kändes redan juliga och trevliga så jag satte bara på ny etikett och knöt ett rött band (en remsa jag drog från en bit rött tyg jag hade hemma) runt. Ibland behöver man inte göra mer än så!

torsdag 12 december 2013

Enklaste haklappen

Enklaste haklappen syr man av vaxduk och snedslå. Bara att kanta hela lappen och sen avsluta med lite kardborrband i nacken. Lite knöligt att få till de snävaste svängarna, men det gick. Ska se om jag gör några till, kanske med ficka i så fall.

onsdag 11 december 2013

Adventsljusstake

Först var jag lite sent ute med att beställa min nya adventsljusstake, sedan hade posten någonsorts italiensk strejk och när staken äntligen anlände var vi inte hemma. Nåja, nu står den på plats i vardagsrummet i alla fall, i god tid inför tredje advent...
Runt ljusen samsas egengjorda tomtar med frostnupna kottar. Eller borde jag skriva sockernupna? De är nämligen kanderade, först doppade i äggvita och sedan i strösocker.
Annars så håller jag på med en del julklappar (som alltså inte kan visas på bloggen ännu), medan lillkillen tycker att det vid den höga åldern av 4,5 månader är dags att sluta ligga stilla och hög tid att börja ta sig framåt. Under små ilskna och frustrerande tjut tar han sig som en breakdansare genom rummet: ner med överkroppen, upp med rumpan, in med knäna under, upp med överkroppen, skjut ifrån osv. Det är slut på lugnet med andra ord och dags att börja ha ögon i nacken! :)

torsdag 5 december 2013

Liten tomte

Lagom till första advent sydde jag en liten tomteluva med matchande dregellapp till lillkillen. Sedan var det bara att klä ut honom och njuta av den lilla tomten :)  
Ja, som ni ser så hann jag ju faktiskt också med ännu ett par byxor med fot, samma härliga röda velour även där. 

tisdag 3 december 2013

Lapptäcke av restlappar

Jag testade att sy ett lapptäcke av restlappar, alltså sådana bitar tyg som varit för små för att kunna bli fyrkantiga lappar. Det gick ju bra det med! Och lite fortare när man inte behövde fokusera på att få raderna raka i både sid- och höjdled. Främst är det ju ett fiffigt sätt att ta tillvara även de minsta tygbitarna. På bilden är det halvfärdigt, det fick ännu en klargrön fleecebaksida och ett broderat namn på den ljusrosa lappen innan den skänktes bort.