Sidor

torsdag 27 februari 2014

Nygamla tyger

Tygförrådet har utökats med en del retrotyger den senaste tiden... På övre bilden ser ni en trio Maija Isola-tyger. Det första tyget, Ataman, är från Printex-tiden så det är väl då kanske från sent 1950-tal... Sedan är det Viettelys från 1967 och Pioni från 1970, Marimekko båda två. Så fina alla tre! 

Undre bilden visar en samling Tampella-tyger. Det är Marjatta Metsovaaras Tulppaani från slutet av 1960-talet, Maria Åstrands En Enkel från 1977 (aprikosfärgat) och så ett med fina näckrosor (?) på, designer och årtal okända men det ser väl ut som ett 70-tals tyg, eller?

lördag 22 februari 2014

Den röda räven...

...rev en annan räv. Ett stycke mjukisräv i röd velour med vita fleecedetaljer. Det är ett beställningsjobb och ska ges åt en liten en som beräknas födas i dagarna. Den är rätt platt och inte så stor, i ett försök att göra den greppvänlig och hanterbar för små händer. Mjuk och gosig är den i alla fall!

fredag 21 februari 2014

Bälte - quick fix

Ett gammalt gulvitt, skabbigt bälte från ca 1998 har länge hängt i min garderob och väntat... Väntat på att bli bortkastat alltså. Det har nu ändå inte blivit av, och idag var jag riktigt glad över det! Mina nya smaragdgröna manchesterbyxor som jag köpte igår behöver nämligen ett bälte. Istället för att köpa ett nytt grävde jag fram skabb-bältet och en lämplig bit snyggt rött nylonband/väskrem (köpt på utförsäljning för att det "kan vara bra att ha", flyttade bältesspännet till det nya bältet och brände lite i ändorna på det så att det inte repar upp sig. Tadaa! Ett stycke nytt, snyggt och vårigt bälte. Blir jag riktigt ambitiös ännu så kanske jag pillar lös metalländan från gamla bältet och klämmer fast det på det nya. Vi får se.

måndag 17 februari 2014

Stjärnor i retrotyger

En drös med stjärnor i finska retrotyger - 40 stycken närmare bestämt. Det tog sin lilla tid att vika dem! Men nu är de klara och ivägskickade till beställaren i Japan. Jag försöker hålla mig till tyger i lite sämre skick, sådana med fläckar eller kanske till och med en reva. Det syns inte på stjärnorna eftersom tygremsorna kan vikas så att snygga sidan kommer uppåt, men gör att tygerna inte kan användas till större projekt. För lite synd är det ju att sätta saxen i perfekta retrotyger...

onsdag 12 februari 2014

Elefanttavla

Puh, det här med sömnbrist börjar kännas lite tungt... Och drar definitivt ner på orken och lusten att pyssla - tyvärr. Lite har jag så klart hållit på med, bl.a. köpt några snygga retrotyger och vikt stjärnor som ska skickas till Japan. Men det har jag inte bilder på just nu. Istället visar jag upp ett av höstens pyssel, en tavla till lillkillens rum. Elefantsilhuetter utklippta i snygga mönstrade papper och klistrade på grå kartong. Sedan sattes hela elefantflocken i en överlopps ram vi hade hemma - som inte alls passade. Som ni ser på nedre bilden så var antikbetsad träram inte den bästa looken för det här projektet. Några lager vit färg senare var det mycket bättre!
Det här pysslet är delvis inspirerat av den här tavlan och den här elefanten.

lördag 1 februari 2014

Ärtpåsar

Dagens snabbfix blev ärtpåsar till sonen, en traditionellt fyrkantig och så en pyramid. Jag sydde ihop små restbitar av olika glada tyger för att få riktigt färggranna påsar. Nu ska vi se om sonen tycker att de är roliga eller inte, och om pyramiden eller fyrkanten är roligare. Är de populära så syr jag flera, annars får det vara...