Sidor

torsdag 26 februari 2015

Giraffbody - återbruk

Ännu en pyttebody i storlek 50... Den här gången är tyget från en marimekkotröja i vuxenstorlek som jag fått med orden "kanske du kan göra något med den här". Ett felköp helt enkelt, och inget jag heller ville gå med som den var. Men så här tycker jag det blev riktigt sött, en unisexbody som exempelvis kan matchas med brunt, vitt eller orange. Ett lyckat återbruk enligt mig :) 

måndag 23 februari 2015

Roliga minibyxor

Mönstret till de här små byxorna heter "Little houses" och kommer, liksom bodyn i förra inlägget, från Ottobre 1/2012. Själva mönstret består av endast två delar (+ muddar), den första mönsterdelen utgör båda benen och framstycket, medan den andra är rumpkilen. Rätt så skojigt faktiskt, har inte sett det förut. Men smart att bli av med en massa onödiga sömmar! Här har jag sytt i storlek 56 och använt ett stjärntyg som jag hade hemma i två färgställningar. Lillkillen assisterar vid fotograferandet! 

söndag 22 februari 2015

Pudelbody

Babyklädsbonanzan fortsätter med en body i storlek 50. Nu när lillkillen drar storlek 92 räcker stuvbitarna i tygförrådet inte alltid till hela plagg åt honom, så då är det ju utmärkt att goda vänner håller på och ynglar av sig så att jag får sy pyttepyttekläder av tygresterna :) Den här bodyn är sydd efter Ottobres "Happy squirrel"-mönster från nummer 1/2012, och det är faktiskt min första body någonsin. Liten och söt blev den, undrar ändå ifall det finns tillräckligt med stretch i kantbandet, eller om jag borde ha valt en annan trikå att kanta med. Knapparna i grenen är 10 mm och känns kanske aningen stora för den här storleken, men det funkar nog ändå. Konstaterade i alla fall att det räckte med två!

torsdag 19 februari 2015

Peplum

Kompisens dotter hade ett riktigt otäckt sjukdomsanfall i början av veckan och vi blev alla påminda om hur skört livet är. Förutom att lillkillen fått en del extra kramar de senaste dagarna så har jag också sytt en liten "krya på dig"-present åt lilltösen. Det blev en peplumtröja i robot- och stjärntyg - båda från Eurokangas. Mönstret är en förminskning av peplumtröjan från senaste Ottobre 1/2015, den motsvarar en 92:a nu (minsta storleken i tidningen var 98). Dessutom muddade jag ärmsluten istället för att bara fålla dem. Ett roligt och rätt snabbsytt mönster och resultatet är lite utöver en vanlig tröja!

söndag 15 februari 2015

Halv pyjamas

Lillkillen har en pyjamas där byxorna ännu passar (fast inte länge till) medan tröjan blivit för kort. Så jag sydde en ny pyjamaströja och tänker att jag kan sy byxor senare - om tröjan ännu passar när byxorna blivit för små! De befintliga byxorna är mörkblåa och till tröjan valde jag ett rött lammtyg med mörkblåa blommor. Jag sydde efter Ottobres "Smart guitars"-mönster från nyaste numret (1/2015), det är snabbsytt och som pyjamas fungerar det bra tycker jag. Lite smalnade jag av ärmsluten så de inte hasar upp allt för mycket under nattliga gymnastikövningar...
På en pyjamaströja kan man ju också passa på att testa lite nytt, det gör ju inte så mycket om det går fel, och här har jag sytt stickningar med vanlig raksöm runt hals- och ärmmuddar. Jag har nämligen sett att vissa gör det ibland (på diverse bloggar). På det här mönstret verkar det fungera, sömmarna har hållit ett antal på- och avklädningar så månne de inte håller i fortsättningen också!

fredag 13 februari 2015

Mjuka pirater

Mjuka pirater - eller i alla fall mjuka velourbyxor med piratfickor! Samma favoritbyxmönster som tidigare och tyger från Eurokangas stuvbitslådor. Det syns inte så bra på bilden men de synliga sömmarna är sydda med blå tråd och så stickade jag ner grensömmen också den här gången, med samma söm som jag använt till fickorna.

måndag 9 februari 2015

Igelkottströja - eller är det lamm?

Lillkillen har fått ytterligare en långärmad tröja, den här gången en variant med PaaPiis söta igelkottar. Ja, fast lillkillen menar att det är lamm. Kanske det är en tolkningsfråga? I alla fall så är framsidan och ena ärmen mönstrad medan ryggen och andra ärmen är enfärgad. Och så en ensam igelkott på överarmen på den enfärgade sidan. Det vita tyget kommer förresten från en slaktad t-shirt så jag fick också in lite återbruk i den här sömnaden. Det var roligt att göra något lite annorlunda och jag gillar slutresultatet - kanske inte så fiffigt att välja vitt åt en 1,5-åring bara... Men kläder är till för att användas och vi har tvättmaskin!
 
Mönstret är Ottobres Spot Fish med förlängda ärmar, storlek 92. Mätning och vägning förra veckan avslöjade förresten att lillkillen gjort en växtspurt och nu nästan är 89 cm lång, får alltså inte förivra mig och sy allt för mycket i den här storleken, det kan snabbt bli för litet!

lördag 7 februari 2015

Pyttebyxor version två

Pyttebyxorna jag sydde för ett tag sedan såg så breda och korta ut att jag bestämde mig för att rita om mönstret och sy ett par nya. Lite smalare, lite längre och så det gulliga pudeltyget den här gången. De ser mera proportionerliga ut den här gången tycker jag. En jätteklimp kanske de inte passar på så många dagar men förhoppningsvis går de ändå på de flesta nyfödda i början i alla fall! Här ser ni dem bredvid Ottobrebyxorna:
Mönstret är alltså helt eget den här gången, storlek 50. Men, jag har ju ingen 50:ans baby att testa byxorna på... Mot lite feedback kan jag lägga ut mönstret på bloggen, finns det intresse för det? 

torsdag 5 februari 2015

Spelmössa

Stora kusinen fick en fleecefodrad mössa förra vintern, en mössa som tydligen var så skön att andra "stickiga" mössor inte dög efter det. Nu har den använts så mycket att det nötts hål på den, så jag fick en beställning på en ny. Vinterjackan är turkos och tyget fick inte vara för barnsligt. Hoppas den här mössan blir lika populär som den förra, tyget heter "game" och kommer från Mussukat.

söndag 1 februari 2015

Gubbkofta

Jag kände mig redo för en utmaning - att sy något utanför min bekvämlighetszon. Just nu känns det nämligen som att den zonen endast består av enkla byxor, t-shirts och mössor. Så nytillskottet i sömnadsrepertoaren fick bli denna "gubbkofta" (Grandpa Style från Ottobre 6/2014) med tryckknappar. Ja, helt följde jag så klart inte mönstret, finns det någon som faktiskt gör det? Här så körde jag med enhetlig muddkant fram istället för att kombinera två färger, jag slopade fickorna och så gjorde jag muddarna i samma tyg som resten av koftan eftersom den röda muddväven helt enkelt tog slut. Just det, så gjorde jag den i trikå istället för college av två anledningar; först för att jag hade en lämplig bit trikå hemma men ingen college och så för att koftan kommer att komma till användning först till sommaren då det är en minst sagt rymlig 92:a och då kan det ju vara skönt med något lite tunnare långärmat.

Vad tycker jag då? Ja den är som sagt stor så den sitter som en hösäck på lillkillen, men han växer ju så jag tror nog att den blir användbar ännu. Och helt säkert blir det flera så småningom, men eventuellt smalnar jag av den en aning i så fall. En rolig sak med den här koftan var att jag fick testa min nya Prym-tång till tryckknapparna och hejsan vad enkelt det var att använda den! Perfekt resultat och minimal ansträngning. Kan rekommenderas :)