Sidor

onsdag 29 juli 2015

Raglan i rött och blått

Det här är nytt för mig, en raglantröja. Mönstret är från Ottobre 6/2014 och det verkade väldigt brett och kort. Jag ritade därför efter storlek 92 - minsta storleken - på bredden och 104 på längden. Längden är okej med lagom växtmån men tyvärr är den jättebred på lillkillen, som är av en lite slankare modell. Särskilt ärmarna är superpösiga. Så det blir nog inte flera tröjor efter det här mönstret utan jag får leta vidare efter ett nytt bra mönster åt honom. Superhjältehundarna kommer från Mussukat och randtrikån är Marimekko.

måndag 27 juli 2015

London på en tröja

Ytterligare en tröja till hösten. Det här tyget heter vintage London och är ganska kul tycker jag. Eftersom jag varken hade röd, grå, vit eller svart resår i exakt rätt nyans hemma så fick det bli kontrastfärgen grön istället. Det fungerar ju också!

fredag 24 juli 2015

All in - födelsedagsklänning

Lillkillen har som sagt fyllt två år och en knapp vecka efter honom fyller också kompisens dotter två! Jag sydde en födelsedagsklänning med några väldigt "flickiga" element: rosa, hästar och rynk i sidan. Det gäller ju att gå "all in" när man har chansen :) 


Tyget är mjuk och härlig trikå och muddarna är mörkbruna, tanken är väl kanske nog att det här ska kunna vara en skön vardagsklänning och inte behöva sparas till fest. Storleken är 92/98 och mönstret är ett så kallat "Frankenpattern", det vill säga en mix av "Banana sweet" från Ottobre 4/2014, "Spot fish" från Ottobre 3/2014 och så lite egenritat som pricken över i:et. Jag hoppas att den passar!

tisdag 21 juli 2015

Födelsedag idag

Lillkillen fyller två år idag och kaffekalas finns på agendan - utomhus om vädret tillåter. Hittills i sommar har regnstället och stövlarna varit i flitig användning och de skulle nog gärna få gömmas i skåpet ett tag.Troligtvis dyker det även upp ett paket eller två idag, men inte från hans snåla föräldrar. Vi köpte nämligen redan en cykel åt honom i juni som en tidig födelsedagspresent (en cykel som är väldigt kär men väldigt lite använd, tydligen räcker det bra med att bara få stå och hålla i den nu och då). Däremot har jag igen sytt lite kläder till hans höstgarderob som kan visas upp här på bloggen.
Den här tröjan blev jag riktigt nöjd med, förutom att jag inte fick ränderna att passa ihop under ärmarna. Hoppas det inte märks i användning. Ränderna är en stuvbit från Eurokangas och tvättbjörnen är utklippt ur en bit ljuvligt stormönstrat collegetyg jag köpte i början av sommaren. Extra glad är jag över att jag hade matchande gul mudd hemma! Än så länge är den lite lång i ärmarna men snart passar den nog perfekt.

söndag 19 juli 2015

Vuxentröja #3

En till efter samma mönster åt mig själv: det här är verkligen en skön modell en halvsval sommar som denna! Halva juli har redan gått och vi väntar ännu på att sommaren ska börja. Visst finns det fördelar med svalt väder också, exempelvis lyser värmeslagen och de jobbigaste flygfäna med sin frånvaro. Men inte skulle jag ju tacka nej till shortsväder... Tyget till tröjan är förresten trikå från Marimekko.

torsdag 16 juli 2015

Pyjamas

Traktortyget i förra inlägget blev ju ingen pyjamas, likväl behöver lillkillen nya nattkläder. Även på natten ska armar och ben vara täckta ner till händer och fötter och för korta kläder kan man tydligen inte sova i... Här har jag i alla fall sytt en pyjamas i en otroligt skön, tunn och mjuk trikå från Viljamin puoti. Jag snappade upp en av de sista metrarna till fyndpris just med tanke på det här projektet och (förhoppningsvis) kommande varma sommarnätter.

tisdag 14 juli 2015

Traktorer

Det här traktortyget såg inte så jättespännande ut på bild i en webbshop men eftersom det var ekologisk och var nedsatt till ett väldigt bra pris så köpte jag det ändå, lillkillen behöver ju alltid pyjamasar... När jag väl fick tyget i handen blev jag riktigt förtjust i det, det är mjukt och härligt och en varmare nyans än jag trodde. Hastigt slopades alltså pyjamasidén och det fick blir en helt vanlig tröja istället! Turkos halsmudd piggar upp lite extra tycker jag :)

söndag 12 juli 2015

Baggy byxa

 
Tuffa byxor åt lillkillen! För en knapp månad sedan läste jag av en slump på en annan blogg att det skulle finnas mönster till Nosh byxa "Baggy" i tidningen Suuri käsityö 5-6/2015. Jag hann till butiken dagen före följande nummer kom ut och köpte den sista tidningen. Byxan är kul och sitter bra på lillkillen efter följande ändring: jag ritade av storlek 92 på bredden och 104 på längden. Magfickan är också klippt efter 92:ans storlek och lillkillen får nog inte in händerna i den, men han är ändå inte så intresserad av fickor så det gör inget! De tvåfärgade muddarna är ett eget påhitt. Tyget är mjukt och ganska tunt, jag ska sy ett par i lite tjockare college till hösten tror jag.

Tyvärr kan jag inte säga så mycket positivt om själva tidningen, beskrivningarna känns krångliga och dessutom var mönstret felritat så att jag måste börja med att korrigera mönsterarket innan jag kunde rita av det. På grund av felet har de lagt upp det här mönstret som .pdf som går att skriva ut härifrån - ett litet tips till alla sysugna! Midje- och benmuddar får man lägga till själv.

fredag 10 juli 2015

Ränder och lamm

En baströja med något litet extra: Här har jag sytt en tröja i grå/blårandig marimekkotrikå men för att pigga upp den lite så fick den röd halsmudd och ett lammärke i rött på ärmen. Lammet är urklippt ur ett trikåtyg och fastsytt med raksöm. Mönstret är, som i 99% av fallen när jag syr tröjor åt lillkillen, "Spot fish" från Ottobre 3/2014 som jag själv ritat lång ärm till. I takt med att sonen växer så förlänger jag fram- och bakstyckena samt ärmarna enligt behov och i början körde jag utan sömsmån på bredden men nu lägger jag på en halv centimeter eller så. Än så länge hänger det här mönstret med alltså, storleken motsvarar väl 92/98 vid det här laget.

söndag 5 juli 2015

Tre små

Jag försöker rensa lite i tygskåpet och göra plats för höstens tyger (som redan delvis är inköpta, passar på när jag hittar fina tyger på rea). En del skåpbitar räcker inte längre till kläder åt lillkillen men nog åt någon mindre. Här är tre t-shirts i storlek 62, den med kaniner har redan fått ett nytt hem medan de andra är tänkta åt en ung dam som först måste växa till sig lite :)

fredag 3 juli 2015

Glass i stora lass!

Inför sommaren sydde jag en hel mängd t-shirts åt lillkillen. I juni låg de oanvända i skåpet pga vädret, och nu när det är varmt och soligt ligger de oanvända eftersom lillkillen inte riktigt gillar tröjor med fel längd på ärmarna...  Det i kombination med en växtspurt har lett till en viss brist på tröjor i skåpet, tröjor med rätt längd på ärmarna alltså. Särskilt tröjor med lite somrigare motiv. Så först ut är en glasströja i ett helhärligt tyg från Katin Mussukat, visserligen blir hela familjen sugen på glass när den här åker fram men större problem kan man ju ha!

onsdag 1 juli 2015

Provsytt - kanske till nästa sommar?

Om man skriver ut ett gratismönster från Ottobres hemsida och skalan blir fel så lönar det sig tydligen inte att försöka freestyla fram rätt storlek - det här linnet passar kanske nästa sommar. Kanske.