Sidor

söndag 27 september 2015

Fleeceoverall med klös

Det blir kyligare och höstigare oavsett om vi vill det eller inte... Förra vintern använde lillkillen flitigt både en fleeceoverall och en merinoullsoverall, under skaloverallen eller under längre bilresor eller till och med under vinteroverallen de där få riktigt kalla dagarna. Fjolårsdräkterna har i varje fall blivit korta i både ärmar och ben så det fanns ett behov av nya. Först ut en ny, lejonmönstrad fleeceoverall, storlek 98. Jag har utgått från mönstret "Chilly Season" Ottobre 6/2014 som är en fodrad fleeceoverall med sned dragkedja och finns i storlekarna 62-86. Jag struntade i fodret, förstorade upp mönstret till 98, lade till ytterligare 2 cm längd i överkroppen och valde att sätta dragkedjan mitt fram istället. Just det, jag lade också till ett hakskydd. Jag måttade mot den urvuxna medan jag gjorde ändringarna. Den färdiga dräkten såg enorm ut men provbilderna visar att det nog blev riktigt bra - lite växtmån men inte för mycket. Dragkedjan blev lite sned längst ner, men det påverkar ju inte funktionen så det gör inget.
Kommer någon ihåg att jag faktiskt har sytt en fleeceoverall i det här tyget tidigare? Den var bara lite mindre... :) 

tisdag 22 september 2015

Rockiga byxor

Lillkillens klädskåp får lite nytillskott nu som då. Även om det känns som att hans garderob borde vara överfull så ger växtspurter och årstidsväxlingar nya behov. Här har jag sytt lite tunnare trikåbyxor efter mönstret "Rocking" från Ottobre 1/2015. De här är bra att ha under överdragsbyxor/overall som sådana när det inte är så kallt ute, eller under ännu ett lager ylle-/fleecebyxa när det blir kallare. 
Häftigt mönster i alla fall, jag sydde först de gröna och de blev väldigt stora så därför fick de mörkblåa lite mindre växtmån och får användas lite mera nu i början. Fickorna ändrade jag på eftersom jag inte är så förtjust i lösa fickpåsar, de korvar sig mest eller sticker ut tycker jag. Annars är de sydda enligt mönstret.

fredag 18 september 2015

En sorts flyktinghjälp

Församlingen här i stan samlar ihop till "hygienpåsar" åt nyanlända flyktingar, det vill säga tygpåsar innehållande tandborste, tandkräm, tvål, schampo, bindor, rakhyvlar et.c. Man kan bidra med innehåll och/eller med själva påsen. Här är resultatet av gårdagskvällens sömnad, nio stycken enkla påsar med dragsko. De är sydda av gamla lakan, storleken på de färdiga påsarna är ungefär 30*30 cm och snöret är egenlagat trikåsnöre (en ca 3 cm bred trikåremsa som man drar i tills det krullar ihop sig och blir som ett snöre). Jag hoppas på att hinna sy ännu flera under de kommande dagarna, och förstås hoppas jag att alla som läser också hittar något eget sätt att hjälpa på!

tisdag 15 september 2015

Tro, hopp och kärlek i repris

Det härliga "tro, hopp och kärlek"-tyget förtjänade att hamna på ett till plagg. Den här gången blev det en body med röda ärmar och turkosa kanter. Storleken är 62 och den finns i shoppen. Jag har svårt att avgöra vilken kombination jag gillar bättre, den med mörkblåa kanter eller den här. Båda har sin charm :)

söndag 13 september 2015

Pyjamas

Ett stycke nyttosömnad. En ny pyjamas åt lillkillen, tyget är randigt med tryckta stjärnor på och framgrävt ur en stuvbitslåda. De blå muddarna är trikå från Nosh. Inget särdeles spännande med denna kombination men förhoppningsvis sover lillkillen bra i den...

torsdag 10 september 2015

Höstfärger?


Liksom föregående inlägg innehåller detta ett par babybodys i storlek 62 som finns till salu i shoppen. Kameratyget kommer från Nosh medan de övriga tygerna är från Eurokangas och Sampsukka. Jag tycker båda känns lite höstiga, det måste vara det gula och orangea som påminner om höstlöv för kanotfärder och kameraprydda turister förknippar jag nog annars mera med sommaren :) Fun fact är att jag sydde en t-shirt åt lillkillen i indiantyget i början av sommaren och den är fortfarande oanvänd - en kombination av kall sommar och kortärmsfobi...

tisdag 8 september 2015

Nosh för baby

 

En del fina tyger i tygskåpet räcker inte längre till kläder i lillkillens storlek. Någon mindre typ har jag ju inte heller att sy till, förutom några presenter nu och då. Jag bestämde mig därför för att använda en del tygbitar till söta bodys i storlek 62 och sedan lägga upp dem i shoppen och se vad som händer. Här är två stycken sydda i härliga ekologiska Nosh-tyger, av erfarenhet vet jag att de klarar måååånga tvättar innan de börjar se slitna ut. Sådant gillas! Knapparna, en stjärnknapp i halsen och två runda i grenen, är Pryms plastknappar och mönstret är ett hopkok av två äldre Ottobremönster och en köpebody och därför är jag faktiskt fräck nog att kalla det mer eller mindre mitt eget...


söndag 6 september 2015

Den som inga byxor har...

Den som inga byxor har får frysa om benen i höst :) Det behöver knappast lillkillen göra, här är ytterligare ett par mjukisbyxor i turkos college. Muddarna är mörkblåa, liksom dekorsömmarna, och fickorna ljusgrå college. Det här tyget har jag sytt byxor av tidigare och det har hållits jättefint, tvätt efter tvätt. En synnerligen lyckad stuvbit från Eurokangas! Mönstret är återigen "Star man" från Ottobre 6/2014, fickorna är dock efter eget huvud.

fredag 4 september 2015

Tro, hopp och kärlek

Som present till ett sprillans nytt kusinbarn sydde jag den här bodyn i storlek 50/56. Framstycket är dubbelt för att få en "dra-över-huvudet-vänlig"-halsringning men för en höstbaby stör det knappast med lite extra tyg på magen! Mönstret är från en äldre Ottobre, året är 2012 men numret kommer jag inte ihåg just nu. Tyget hade jag hemma, ett snyggt ekologiskt trikåtyg inköpt för ett tag sedan, och knapparna i grenen är pryms plastknappar. Bodyn är kantad med mörkblå resår. Hoppas modellen passar den lille!

tisdag 1 september 2015

Robin Hood på tröja

Det här rävtyget hittade jag och lillkillen på en gemensam expedition och det blev kärlek vid första ögonkastet för oss båda :) Lillkillen var överförtjust över att hitta ett tyg med "Robin Hood" på och jag tycker att tyget är just lagom mönstrat/färgglatt/barnsligt/ljuvligt etc. så en bit fick följa med hem. En hel tröja hade jag dock inte lust att göra i det här tyget så jag valde att göra en raglantröja (efter mitt egenomlagade mönster) med grå/rödrandiga ärmar. Hur jag än försökte fick jag inte ärmlängd och randantal att stämma på de två ärmarna så därför avslutade jag med mudd i samma tyg för att kunna avsluta med röd rand på båda. Den uppmärksamma ser att det är en grå/grå rand på ena ärmen där mudden är fastsydd... Armbågslappar gjorde jag också och resultatet blev riktigt bra tycker jag.

Här passar det ju också bra att ge en uppdatering på mjukis-Robin-fronten: han har numera fått komma med in i sovrummet vid läggdags, men har blivit designerad en sovplats uppe i huvudändan bakom pappas kudde... En optimist skulle väl säga att det går framåt ;)