Sidor

måndag 29 februari 2016

Jakten på den perfekta t-shirten

Jag har nyligen blivit ägare till två Ottobre Woman-tidningar som en del i mitt "piffa upp garderoben"-ryck. Barnmönstren syr jag ju efter hela tiden men jag har ingen aning om hur dammodellerna sitter på mig. Första försöket var t-shirten "Solid Green" ur nummer 2/2014, som ju ser jättehärlig ut i tidningen. Jag började dock med en snabbsökning på nätet för att se om det fanns några bilder på hur den ser ut i verkligheten. Här ser den plötsligt mycket mindre ut i halsringningen... Så, jag visste att jag måste förstora ringningen för att få den att se ut som på bilden. Sedan mätte jag mig själv och konstaterade att jag enligt Ottobre är storlek 38 upptill och 40 nertill. Men när jag sedan jämförde mönsterbitarna med mitt raglanmönster insåg jag att en lämpligare storlek nog skulle vara 36. Så, här är nu resultatet - storlek 36, förstorad halsringning och avkortade ärmar. Storleken är helt okej men jag är inte särskilt förtjust i rynket mitt fram. Det tillför inget utan är mest irriterande. Ett par centimeter längre kunde den också vara! Så, tillbaka till ritbordet och så var det dags för version två:
Framstycket är omritat (jag använde bakstycket som grund och ritade sedan ärmhålet enligt ursprungsframstycket samt halshål efter egen smak), ärmarna är avkortade och så är den förlängd med 2 cm. Med facit i hand kunde jag ha förlängt den ytterligare ett par cm så att jag kunde ha gjort en bredare fåll. Eller kanske rundat av den lite fram och bak? När halsringningen var fixad insåg jag dock hur mycket jag störde mig på ärmarna som liksom sticker rakt ut. Hur fixar man det? De är kanske onödigt vida? Ärmhålen verkar också vara lite för stora. Skulle en "cap sleeve" vara bättre? Eller ska axelsömmen förlängas? Eller är det ärmkullen som är för låg. Gaaahhhh, hur ska man kunna veta sånt här? Efter en tid med pannan i djupa veck kom jag fram till att det inte är värt att sätta mera tid på det här mönstret. Istället tog jag fram ett som jag ritat av en annan t-shirt för ett år sedan eller så, överförde min nya halsringning till det och började jobba på det istället. Här är första försöket:
Mycket bättre. Lite tyg kan jag skala av från ärmhålen men annars är det riktigt bra. "Solid Green" är härmed död och begraven, länge leve "Henni Tee" istället!

fredag 26 februari 2016

Raglan nummer två: en björndröm

Det här tyget är verkligen en dröm; ljust rosa i precis rätt nyans, snyggt mönster och ljuvliga färgkombinationer. Enligt mig alltså :) Dessutom är det ekologiskt och otroligt mjukt och härligt. Det är ett Bloome Copenhagen-tyg* designat av Andrea Lauren för er tygnördar därute!

Modellen är alltså samma som lakritsraglanen men ytterligare lite förändrad. Aningen längre ärmar och lite vidd bortskalad från just ovanför midjemudden. Den här tröjan är också en aning kortare mitt fram. Den här tröjan är jätteskön och jag älskar tyget. Passformen är så bra en raglan kan bli tror jag, eller i alla fall med de mönsterkonstruktionskunskaper jag har just nu. Lite påsar sig tröjan i ryggslutet då jag har en rätt starkt markerad svank, men å andra sidan ska ju den här sortens tröja inte vara allt för figurnära heller.
Här är ännu en bild av mönsterdelarna minus muddarna som jag inte har mönster till utan klipper efter mått.

tisdag 23 februari 2016

Liten omlottbody

Vi har vänner som väntar smått till sommaren och vad passar bättre till en sommarbaby än en glassbody? Som tur hade jag precis en så stor (liten) bit av det här tyget i skåpet att det räckte till en omlottbody i storlek 50/56. Mönstret är från Ottobre 1/2012, "Happy Squirrel", som är omritat till omlottbody - ursprungligen är den ihopsydd i sidan. Det är storlek 50 men den är rymlig.
Jag satte knytband på insidan av bodyn och ritade det inre framstycket så att det räcker med ett knytband. I sidan är det två knappar som är fästa i bomullsband som jag sytt fast i sömsmånen. I grenen är det också två knappar. En hel omlottbody med bara fyra knappar och en rosett - inte illa! Beroende på babyn kan det ju bli en hel del blöj- och klädbyten på en dag och då är det rätt skönt att inte behöva kämpa med band och knappar i onödan :)

söndag 21 februari 2016

Raglanuppdatering

Jahapp, då har jag gjort ändringarna jag nämnde i förra inlägget, iklätt mig jeans på en hemmasöndag och tagit en miljon foton för att få någorlunda dugliga foton till bloggen. Axelkilarna, eller vad man ska kalla dem, fungerade bra och formade axlarna precis som önskat. Den här gången sydde jag sedan halsringningen i samma tyg som ärmarna och övriga muddar och det tycker jag blev bättre än svart som jag hade från början. För att ytterligare få halsmudden att ligga mot kroppen så sydde jag ihop halsremsan som ett liggande V istället för att sy ihop den rakt. Då blir omkretsen lite mindre på mitten än vid kanterna och när man viker remsan dubbel så lutar den lite inåt istället för att stå rakt upp.  

Som synes är tröjan fullt användbar, den kunde tas in någon centimeter just ovanför midjemudden, ärmarna kunde kanske vara en centimeter längre och så är framstycket en aning brett ovanför brösten. Får se om jag får det fixat till nästa tröja men jag är helt säker på att den här kommer att bli använd trots de små skavankerna.*

* som jag troligtvis inte ens skulle reflektera över på en köpetröja, jag skulle bara acceptera att "så här sitter den, jag är inte gjord för den här tröjan". Så dumt, det är ju kläderna som ska formas efter kroppen, inte tvärtom! 

onsdag 17 februari 2016

På gång: raglan åt mig

Ja som rubriken avslöjar har jag börjat satsa på min egen garderob igen. Min garderob känns trist och tragisk och butikskläderna lockar inte alls... Byxor vågar jag mig inte på ännu men ett gäng välsittande tröjor skulle inte vara helt fel. Just nu jobbar jag på den "perfekta" raglantröjan och ovan ser ni hur långt jag har kommit. Jag har utgått från ett tyskt gratismönster, en s.k. Freebook, och sedan gjort ändringar efter min egen kropp*.

Avvikande från mönstret har jag hittills förstorat halshålet, kortat av hela tröjan och breddat ärmarna från armbågen neråt. Den sitter någorlunda men inte perfekt vid axlarna. Så nästa steg är att klippa bort halsmudden igen och forma axlarna m.h.a. "shoulder darts", vad nu sedan de heter på svenska. Sedan borde jag också smalna av mönstret en aning ovanför bysten för att få bort lite överlopps tyg och så göra framstycket lite kortare mitt fram för att tröjan ska sitta bättre på. Planen är dock att endast fixa axlarna på den här tröjan och sedan göra de övriga ändringarna på nästa... Håll alltså tummarna för att jag lyckas fixa ett "perfekt" raglanmönster åt mig och att jag sedan orkar gå vidare och satsa på andra tröjmodeller!

*Jag lyckades inte på något sätt skriva ut mönstret i rätt storlek (36 eller 38), kontrollrutan var 10% för liten hur jag än gjorde. Fruktansvärt frustrerande! Till sist skrev jag ut storlek 42, tog fram måttbandet, pennan och saxen och satte igång.

tisdag 16 februari 2016

Ny pyjamas

Nyttosömnad i sin basform: en pyjamas. Det viktigaste med en pyjamas är att den är mjuk (enligt mig) och har tillräckligt långa ärmar och ben (enligt lillkillen). Det här tyget fungerade bra för att fylla båda kriterierna, det är en inhemsk interlock från Eurokangas som inköptes på rea för det mycket facila priset 2€/m. Inga problem att köpa så mycket att benen blev långa då!


Tröjan syddes efter det modifierade sadelraglanmönstret från Ottobre 6/2014 och pyjamasbyxorna hittade jag mönster till i Ottobre 6/2015. Lillkillen befinner sig längdmässigt någonstans mellan 95 och 100 cm så jag trodde att en 104+ skulle ha massor med växtmån, men så är inte fallet. Den är rymlig men inte överstor. Kanske riktigt bra så!

fredag 12 februari 2016

Presenttröja och födelsedagskort

En hemsydd treårströja och ett handritat kort - snabbare än att gå och köpa något i butiken? Jo faktiskt, det här tröjmönstret har jag nu sytt så många gånger så den längsta tiden tar tygväljandet och tillklippningen. Orange/turkost rävtyg blev det i alla fall, vit halsmudd till. Fräscht och snyggt tycker jag, hoppas födelsedagspojken också gillade den!

måndag 8 februari 2016

Musikatter på magen

"Musikatt"-tyg i kombination med randiga ärmar, hit eller miss? Det här är en tröja efter Ottobres raglanmönster* från nummer 6/2014 som jag sytt efter en gång tidigare. Det är ett brett och kort mönster och förra gången sydde jag bredd 92 och längd 104. Nu när den tröjan börjar bli passlig på bredden börjar ärmarna vara för korta... Så det nya alstret är alltså bredd 92 och längd 110! Lite växtmån på alla håll och kanter men går att ha redan. Så konstigt kan det vara ibland. Musikatterna och den randiga trikån är köpta från Pehemiä och båda är ekologiska. Om jag kan välja väljer jag gärna ekologiskt och också gärna inhemsk (finsk) design och om möjligt produktion**. Det känns bättre så.

*raglan med sadelärm tror jag det heter.
**rea väljer jag också gärna...

lördag 6 februari 2016

Mjuka små hängselbyxor

I nyaste Ottobre (1/2016) fanns det ett så sött mönster på små hängselbyxor i trikå, "Koala" heter det. Öppning i grenen och långa benmuddar som går att vika upp. Alldeles för små för lillkillen så klart, men storlek 74 är lagom för bonusguddottern! Och man behöver väl inte ha någon desto större anledning för att sy ett par byxor än att man har lämpligt tyg hemma? Söta ekologiska kossor från Mussukat fick sällskap av mintgrön mudd. Gifter sig fint tycker jag :)

Nu ska man ju egentligen inte fokusera på de små fel man gör när man syr men eftersom jag faktiskt gjorde ett par regelrätta misstag så skriver jag ändå om dem så att jag kanske inte gör om dem i framtiden. Först av allt klippte jag ut framstycket för brett, jag blandade det med en modell med knapplist fram. Det löste jag genom att sy ett veck mitt fram - något som faktiskt blev riktigt snyggt tycker jag! För att få grenöppningen att matcha bakstycket fick jag bredda grenöppningen på bakstycket, hoppas att det inte påverkar funktionen. Och så till kantningen av samma område... Jag sträckte mudden för mycket i kurvorna, alltså skrynklar sig byxorna i grenen som ju ses på fotot. Förhoppningsvis syns det inte med en söt flicka i byxorna!

torsdag 4 februari 2016

Mera nytt till shoppen

Det får bli ett samlingsinlägg: nya bodyn i storlek 62 till shoppen, en med ljuvliga tvättbjörnar på magen och en med söt kanin.

Dessutom ett litet set med byxor och scarf i duplo/lego tyg, storlek 62 på det med. 

onsdag 3 februari 2016

Marimekkoklänning

En klänning i förklädesmodell i Marimekkotyg till min Etsy-shop. Den är vändsydd med vitt foder och passar på en ettåring (ca 10-18 mån) som klänning och som tunika på en lite äldre. Pukettityget är riktigt snyggt i den här färgställningen tycker jag! 

måndag 1 februari 2016

Luftballonger

Lillkillen har tydligen vuxit igen, som ju barn bör göra. I varje fall märker jag att han behöver några nya tröjor, ett par byxor så småningom och också en pyjamas. Inom februari borde det fixas... Tröjorna är redan på gång, det här tyget köpte jag samtidigt som flygplanstyget och det torde vara från samma kollektion, Nosh Organics ca 2012. Det är också en interlock så lite stummare och tjockare än vanlig trikå. Ballongerna är mörkt mörkbruna och vita, jag valde mellan brun, svart och vit mudd men kom fram till att den bruna passade bäst. Samma mönster som med flygplanen, egen mix i storlek 98/104.