Sidor

fredag 30 december 2016

Kusinerna Kråka

Så här glada blev lillkillen och lillkusinen över sina matchande Kråkan-tröjor som de fick i julklapp! Det började med att min syster berättade att lillkusinen är väldigt förtjust i Mamma Mu och Kråkan och hur synd det är att det inte finns kläder med Mamma Mu på någonstans. Kanske jag som syr kunde fixa något i julklapp..? Jag funderade hit och dit och kom fram till att någon kotröja blir det nu i alla fall inte, men kanske någonting med Kråkan på. En mörk decemberkväll slog inspirationen till och jag gjorde en Kråkan-applikation med den här bilden som förlaga. Material efter vad jag hade hemma - frotté, college och trikå - och mest raksöm men också lite sicksack. 
Det dröjde dock inte länge innan lillkillen hittade den och lade beslag på den. "Min Kråkan!" hävdade han bestämt och tog den med sig till sängen och sov hela natten med den bredvid sig. "Lillkusin kan få Mamma Mu!" Nja, jag hade ju redan bestämt mig för att det inte skulle bli några bruna kossor här inte, men jag insåg den potentiella katastrofen vid julklappsöppningen om en kusin får en kråka och en annan inte. Så följande kväll satte jag mig vid symaskinen igen och sydde en till.
För att kusintröjorna skulle bli matchade men ändå lite olika valde jag att sy en luvtröja i grått och turkost åt lillkillen och en collegetröja i grått och smaragdgrönt åt lillkusinen. Tröjan mottogs mycket väl av Mamma Mu-fantasten, och lillkillen var nöjd över att ha fått en egen. Alla nöjda och glada, även jag som tycker att slutresultatet blev så bra som jag kunde hoppas!
Tyger: Turkos stretchcollege från Nosh, smaragdgrön och mörkgrå stretchcollege från Kangaskapina. Gult stjärntyg till huvans foder från Käpynen.
Mönster: Luvtröja "Drops" från Ottobre 4/2016, storlek 104/110 och med fodrad huva. Collegetröja "Small nice wolf" från Ottobre 4/2015, storlek 104.

torsdag 29 december 2016

Julklappsklänning

Ytterligare en julklapp: En klänning åt kompisens dotter. Tyget är ju ganska somrigt men hoppas det funkar som isprinsessklänning med... Mönstret hittade jag i Ottobre 1/2016, modell 18 i storlek 104.

Randig baströja

Lillkusinen fyller tre år ett par veckor efter jul, så när man funderar på julklappar åt honom får man lova att fundera på födelsedagspresent samtidigt. Årets jultröja blev något alldeles extra i år och ett inlägg om den kommer så fort bilderna är i skick. Födelsedagströjan blev därför en stillsam historia, grönvita marimekko-ränder med blåa muddar i storlek 104.

måndag 19 december 2016

Julklappar i storlek 74 och 86

Julklappssömnaden har varit igång ett tag och här är klapparna till ett par av våra vänners döttrar. En raglanbody i storlek 74 åt den ena och en collegetröja med tillhörande tights/trikåbyxor i storlek 86 åt den andra. Bodyn är sydd efter ett mönster ur Ottobre 4/2016 och verkar väldigt rymlig. Tygerna kommer från Naperonuttu.
Tröjan är sydd i velour från Eurokangas och byxorna i stjärntrikå från Kangaskapina. Mönstren hittade jag i Ottobre 1/2016, byxorna är dock lite justerade och är smalare än mönstret och med längre benmuddar.

onsdag 14 december 2016

Byxor x 3

Efter rävbyxorna i oktober har det blivit ytterligare tre par av samma modell och storlek. Lillkillen modellar ett par blåa och de andra är helgråa och gråa med stjärnor.
Stjärnbyxorna fick röda muddar för lite julkänsla. Mjukisbyxor hör ju inte till det mest roliga och spännande man kan sy men finns det behov så finns det. Förhoppningsvis klarar vi vintern nu! Grå stretchcollege från Kangaskapina, jeansblå dito från Majapuu och stjärncollege (inte så värst stretchig) från Eurokangas.

torsdag 8 december 2016

Finskjorta med björnar och glitter

Den här fina skjortan är ett samarbete mellan mig och lillkillen. Han har valt tyget och jag har sytt! Tyget blev en vit flanell med grått tecknat landskap med björnar, ekorrar och glitter. Lillkillen älskade det vid första ögonkastet, björnar och glitter är ju en fantastisk kombination :) Riktigt bra val enligt mig också! Modellen är "little Richard" i storlek 110 ur Ottobre 3/2014, ett mönster som har relativt få delar och som är rätt lätt att få ihop. En sak jag ändrat är knapparna, istället för att kämpa med mängder av knapphål och knappar så satte jag tryckknappar överallt.
Översta knappen knäpps aldrig så där fick det bli dekorationsknapphål på båda sidorna istället.
Ärmsprundet och nedre kanten fållades med hjälp av stjärnmönstrad snedslå.