Sidor

fredag 2 november 2012

Pysselstafett - hjorttrofé

Dagens inlägg är en etapp i höstens stora pysselstafett. Den har pågått ett bra tag och avslutas om en vecka. Igår var det Pyssel på torp som visade hur man gör coola egna slipsar, perfekta inför fars dag, men idag hade jag tänkt att vi skulle göra små hjorttroféer i kartong, det låter väl bra? 
Man kan så klart göra egna varianter - större, mindre, andra djur et.c. men vill man bara sätta igång och producera så kan man använda den mall jag har gjort och som hittas här som pdf-fil.
Rita av alla delar på kartong (man kan använda vad som finns hemma - reklam, pastaförpackningar et.c.). Av en pastakartong och ett chokladomslag får man ut två hjortar! Limma sedan ett fint mönstrat papper på den sida av kartongen du inte ritat på innan du klipper ut delarna, betydligt enklare så.
Klipp ut delarna och klipp till sist alla hack i delarna. Se till att du faktiskt klipper bort en smal bit i hacken - bredare ju tjockare kartong du använder. Vik också in bakkanten på sidoprofilsdelarna innan du börjar sätta ihop delarna.
Sedan är det bara att montera ihop hjorten! Det är som att lägga pussel, fast i 3D. Om hacken inte är tillräckligt breda eller djupa, det märks ganska fort, får man gå tillbaka och fixa det. Man behöver inte limma ihop delarna, de hålls ändå. 
I sista skedet behövs det dock lim, när hjorten ska fästas i bakstycket. Så, sätt lim på hjorten och tryck fast den i skölden. Tryck tills det fäster och låt sedan limmet torka i lugn och ro. Gör fast en till medan du väntar!
Om man vill hoppa över ett steg så kan man istället för att klistra mönstrat papper på kartong göra en hjort i enfärgad kartong, eller så klipper man ut delarna ur gamla vykort.
De här små trofeerna är perfekt att använda om man vill skapa en mysig engelsk bibliotekskänsla utan att behöva ha riktiga döda djur på väggarna. 
Det går så klart också att förstora delarna och göra en större version, men ju större hjort desto kraftigare kartong behövs det och då kan man dels få ont i tassen när man klipper ut delarna och dels få lite problem med att limma fast hjorten i bakstycket (om den blir för tung). Men prova gärna om ni känner för det :)

Imorgon är det Fröken S som pysselsätter oss, missa inte att kika in där. Trevlig fredag önskar jag allihopa!

17 kommentarer:

 1. Åh, vad snygga de blev!!!! :-) Måste testa att göra såna. :-)
  Kramkram!!

  SvaraRadera
 2. Helt-uppåt-väggarna-snygga! Klart bättre än att biffa upp riktiga djurhuvuden. Smart!!

  SvaraRadera
 3. så himla fina! Jag köpte faktiskt tjock skumplast för några veckor sedan just för att göra en sån ren. Har dock ej kommit till skott än, kan ej bestämma mig för mönster på.

  SvaraRadera
 4. Oj så coola! Jättefina är dom!

  SvaraRadera
 5. Vad läckra! Jag tror jag måste testa att göra en!

  SvaraRadera
 6. De där måste jag bara göra! Måste nog ge i julklapp till min mammas sambo också, han är jägare. Så himla coola!

  SvaraRadera
 7. Åh, vilket superkul pyssel. Måste göra!

  SvaraRadera
 8. Men du va fina, supercoola! Vilka härliga färger och mönster!

  SvaraRadera
 9. Jätterolig idé! Jag provade att göra en trots att jag bara hade en juicekartong hemma... Länkade till dig på min blogg!

  SvaraRadera
 10. Jätte kul ide. Men jag kom inte åt pdf filen. Kul om du kunde skicka den.

  SvaraRadera