Sidor

fredag 31 maj 2013

Randigt på bredden och tvären

I Helsingfors, en bit utanför centrum, har Marimekko en fabrik och en fabriksbutik. Där kan man exempelvis köpa trikåstuvbitar till förmånligt kilopris. En del bitar är större, en del mindre. Vissa bitar är faktiskt så små att jag undrar om man ens kan sy ett hårband av dem... När jag var där och rotade i lådan resulterade det ändå tillslut i ovanstående färgprakt - de största bitarna är runt 50 * 160 cm, de minsta stannade vid 30 * 50 cm. Blandad kompott helt enkelt. Nu måste jag bara utöka trikårepertoaren så jag får användning för tygerna också!

tisdag 28 maj 2013

Strandshopper

Vad gör man när man hittar en stuvbit grön Unikkovaxduk i butiken? Man köper den så klart och så syr man något trevligt av den. I det här fallet är det trevliga en oöm strand-/shoppingväska modell lite större - den blev 46 cm bred och 44 cm djup. Avsytt botten har den också, och ljus laxrosa snedslå runt övrekanten och handtagen. Somrigt och bra! Och fint går den ihop med mammas rabarber också.

fredag 24 maj 2013

Gåvomobil med fåglar

Det är lite stillsamt på bloggen för tillfället, men det kan inte hjälpas. Ännu har vi ingen baby som stjäl uppmärksamheten (förhoppningsvis kommer vi inte att ha det innan juli heller) men stor mage, sammandragningar, foglossning och köks- och badrumsrenovering med medföljande hemlöshet sätter vissa begränsningar för pyssleriet. I ärlighetens namn måste jag ju medge att hemlösheten hittills gått helt okej, har varit inneboende hos mormor i en och en halv vecka och serverats mumsig husmanskost med efterrätt varje dag, men nog skulle det ju ändå vara ganska skönt att få vara hemma...

Nåja, nu blir det snart en vistelse på stugan igen och nästa helg är det Stockholm som får besök - vissa halvor av familjen ska springa maraton, andra inte. I alla fall så passar vi på att våldgästa vänner samtidigt och då kan (bör) man ju ha med sig något smått. Den här gången får det bli en fågelmobil modell mindre. Det har blivit ett antal sådana under åren men de är lika roliga att göra fortfarande. Och alla blir ju olika beroende på hur pinnen ser ut och vilka tyger jag använt. Hoppas den här passar i vännernas hem! 

måndag 20 maj 2013

Ett hundliv

Sommaren kom med fart när den väl kom, och skönt tycker jag att det är! I fredags jobbade jag några timmar i en liten byskola nära sommarstugan vilket innebar att jag sedan kunde njuta av en hel eftermiddag på stugterrassen i solsken och 27-gradig värme! Sällskap hade jag också av en fyrbent sötnos som omväxlande simmade, sov i solskenet och vältrade sig bland vitsipporna. Tråkiga jag höll mig dock stadigt på land, än är det inte simtemperaturer för den som saknar päls... 

onsdag 15 maj 2013

Småfixad blus

De stora syprojekten är lagda på is, men lite smått försöker jag klämma in. En reafyndad bomullsblus med mycket vidd både fram och bak blev exempelvis en perfekt mammablus efter några sömmar med symaskinen. Från början var ärmarna hellånga men lite för korta, så det fick bli 3/4-dels längd på dem. Och vidden på framsidan fungerar bra över magen men lika mycket vidd på ryggsidan gjorde att jag såg ut som ett tält. Några (fyra) välplacerade sömmar senare var blusen förvandlad till en som är lite figursydd över ryggen men fluffig över magen. Perfekt. Jo just det, så tog jag in den lite över axlarna också då den kändes lite bred där. Nu låter det kanske som väldigt mycket jobb men det var det inte, tog kanske en timme totalt (och mest tid tog det att få ärmarna lika långa...).

torsdag 9 maj 2013

Byxor, byxor, byxor

Inför helgens stugpremiär kom jag på att jag numera, på grund av den ändrade kroppsformen, helt saknar oömma "slarvbyxor". Ni vet, byxor man kan bära ved och bli påhoppad av föräldrarnas hund i. Så det blev en snabbvisit till den stora svenska klädbutiken och deras reastång. Resultatet: ett par spräckliga, jeansliknande byxor och ett mörkblått linne. I kombination blev de ett par mycket billiga och användbara, om än inte så vackra, mammabyxor. De är på den större sidan, men kanske jag växer i dem ännu...

söndag 5 maj 2013

Hjälmmössa

 
Puh, det är mycket på gång just nu. Som om det inte vore nog med familjetillökningen, så totalrenoverar vi kök och badrum från och med nästa vecka. Det innebär 10 veckor utan vatten och avlopp, tillfällig hemlöshet med andra ord. Så lediga stunder går till att packa lådor, planera vilka släktingar som ska våldgästas när och så ska ju också sommarstugan sättas i sommarskick så att vi kan bo där när vädret tillåter. Syprojekten har alltså inte högsta prioritet för tillfället, men idag passade jag på med ett litet ett: en hjelmlue åt underhyresgästen. 
Storleken enligt mönstret är 3 månader, så det dröjer innan jag vet om den passar eller inte. Men sömnaden gick bra, både att sy i trikå (som jag ju tidigare erkänt skrämmer mig lite) och att kanta runt mössan. Och sprättkniven togs inte fram en enda gång. Lyckad dag framför symaskinen med andra ord!