Sidor

tisdag 31 maj 2016

Lillkillens val

När Lillkillen listar sina favoriter låter det ungefär så här: pingvin, Spindelmannen (han syftar på superhjältar i allmänhet), Yakari (liten indiankille), Robin Hood, svärdet i stenen. Så det här tyget från Naperonuttu måste ju bara bli en tröja åt honom, det har ju allt! Behöver jag säga att han älskar det? Här har jag dessutom testat ett nytt tröjmönster, Nosh gratismönster i storlek 104. Ja, eller det är egentligen inte gratis för mig eftersom jag köpte Suuri Käsityö där mönstret först fanns förra maj, men nu finns det att ladda ner från deras hemsida. Tröjan sitter bra, det blir nog flera efter denna modell!

måndag 30 maj 2016

Randigt och lejon

Inspirerad av Nosh sydde jag en egen variant av randig tröja med färgklick i hörnet. Tyget är restbitar från en t-shirt jag sytt åt mig själv, tunn piké från Eurokangas. Lejonet är sytt på fri hand med maskin på en bit collegetyg och fastsatt med vanlig raksöm (kaffefilter under när jag sydde). Den här tröjan blev både snygg och sval men fick så klart fläckar på magen efter första sandlådebesöket. Galltvål och Vanish har jag testat, har ni några supertips till besvärliga fläckar?  

onsdag 25 maj 2016

Björnkofta

Det gick så snabbt och enkelt att sy den förra koftan så det blev genast en till, en i härligt björntyg från Andrea Lauren (köpt från Alles für Selbermacher). Samma björnar som på min collegetröja! Nu kan jag och Lillkillen köra med "Partnerlook", som det så fint heter på tyska :) Mönstret är "Grandpa style", Ottobre 6/2014, bredd 98 och längd 104 med axlarna något smalare än på mönstret. För att få lite färg på det hela blev det jeansblå mudd och gula knappar. Jag är nöjd!


tisdag 24 maj 2016

Sommaräng på tröja

En blommig tröja åt mig själv i samma modell som den här randiga: 3/4 ärm och rynk i ena sidan. Den syddes samtidigt som den randiga men har inte fastnat på foto tidigare. Modellen gör sig kanske bättre i randigt men resultatet blev ändå helt okej och den har redan varit i användning. Väldigt somrig är den ju i alla fall så jag ska försöka använda den flitigt de närmaste månaderna.

söndag 22 maj 2016

Linne åt mig

Ibland går det inte alls på räls. Jag har två påbörjade projekt här hemma som gått så fel att de knappast någonsin blir klara och sedan då det här linnet... Det skulle bli en t-shirt men jag sydde på ena ärmen avigt så jag måste klippa bort den. Då gjorde jag om det till ett linne istället och insåg när jag provade det att jag använt fel mönster - ett som inte alls sitter bra på mig. Jag gjorde vad jag kunde med passformen genom att ta in lite i sidorna på strategiska ställen men perfekt blev det inte. Som plåster på såret sydde jag en rosett i halsringningen och hoppas på att den ser bättre ut i dagsljus med en snygg jeanskjol till än vad den gör nu ikväll!

lördag 21 maj 2016

Frottékofta

Stretchfrotté med rymdmotiv från Naperonuttu blev en gubbkofta åt lillkillen. Eller en "spindelmannentröja" enligt honom själv - är det månne färgerna som gör det? Mönstret är i varje fall "Grandpa style" från Ottobre 6/2014. Jag sydde denna modell förra året med så jag visste att den är mycket rymlig. Det blev storlek 98 på bredden och 104 på längden och resultatet var stort men går ändå att använda genast. Nästa gång tror jag dock att jag försöker få lite mindre tyg över axlarna, där påsar den sig ganska mycket.

fredag 20 maj 2016

Presentförkläde

Lillkillen blev bjuden på kalas häromdagen och jag försökte komma på vad en 4-årig flicka kan tänkas vilja ha. Det fick bli ett förkläde, förhoppningsvis duger det både till lek och i riktiga köket! Ljuvligt tyg med bambimotiv från Eurokangas och snedslån gjorde jag själv. Jag tyckte det var dags att inviga snedslåvikaren jag köpte för ungefär ett år sedan. Snedslån blev bra men det var rätt tidskrävande då jag testade att göra enligt "continous bias tape"-metoden, googla om ni vill ha instruktioner!

söndag 15 maj 2016

Jeans

Ibland känner man kanske för att göra ett lite mera tidskrävande projekt med mängder av små detaljer och sedan när man väl påbörjar sagda projekt tröttnar man innan man hunnit halvvägs. Låter det bekant? Jeans är just ett sådant projekt som jag inte ens vågar fundera på - inte åt mig själv i alla fall. Men att sy till lillkillen funkar ju, särskilt när man kan förenkla lite med fuskgylf och resår i midjan! Att få bakfickorna att se likadana ut var svårast, nästa gång provar jag det här knepet. Mönstret är "Winter Pull-Ons" ur Ottobre 6/2014. En smal modell som sitter riktigt bra, kunde dock kanske gå lite högre upp i ryggen. Storlek 104.


onsdag 11 maj 2016

Tröjor x 3

Nya tröjor behövs med jämna mellanrum, främst för att de blir lite korta i ryggen efter ett tag. Här testade jag raglanmönstret från Ottobre 1/2016, storlek 104. Det hade egentligen avrundad nederkant men jag valde att göra den rak istället. Den söta nalletröjans tyger kommer från Nappinja, krokodilerna från Alles für Selbermacher och ränderna från PaaPii. En salig blandning alltså. En tröja med glada kor på har jag också sytt, mönster eget och tyg från Mussukat.

lördag 7 maj 2016

Buffelbyxor

När vi senast tygshoppade ihop, lillkillen och jag, tyckte vi båda att det här collegetyget med bufflar på skulle följa med hem. Det fick bli ett par Nosh-byxor igen, det är det och "Star Man" som gäller verkar det som... En liten provdans bjöd lillkillen på också, trevligt så!
Jag ansträngde mig lite extra när jag klippte till byxan för att få så få halva bufflar som möjligt. Framfickan mönsterpassades också. Snyggt blev det så det lönade sig att sätta tid på det.

torsdag 5 maj 2016

Star man igen

Mjukisbrallor i storlek 104 - ja eller egentligen var jag lat och använde mig av mönstret i storlek 98 jag hade utklippt och så lade jag till en sisådär 4-5 cm benlängd och 2-3 cm på höjden. Bredden fick vara oförändrad. Det är mönstret "Star Man" från Ottobre 6/2014 som fått komma fram igen, med den sedvanliga förändringen runda fickor med synliga sömmar istället för traditionella fickpåsar. Det här är verkligen ett bra basmönster för mjukisbyxor tycker jag, fuskgylf och fickor piffar till det hela lite men inga onödiga krångligheter så det är bara att sy!

tisdag 3 maj 2016

Två småDe här två små (storlek 62) bodysarna sydde jag redan strax efter jul och sedan låg de liggande länge länge utan knappar. Nu är de i alla fall helt klara och finns till salu i min Etsy-shop. De har ensidig kuvertringning i halsen och är sydda i ekologiska tyger. Mönstret är eget.