Sidor

lördag 29 augusti 2015

Restbitspyjamas


Jag försöker just nu sy bort de där besvärliga restbitarna från tygskåpet, de där som inte räcker till ett helt plagg men som är för stora för att slängas (dvs allt som är större än 10*10 cm...) De minsta lapparna sparas för framtida armbågslappar/fickor/lapptäcken men de där halvstora bitarna vill jag bara bli av med så jag kan köpa nya tyger!! :) Att jag dessutom sparar på gamla kläder jag ska sy om vid något tillfälle gör väl inte heller saken bättre. Nå, nu blev det i alla fall en pyjamas åt lillkillen, de gröna päronen är en restbit som räckte till ett par tights/byxor med lång mudd och ett par ärmmuddar. Det randiga och det vita tyget har varit t-shirts i vuxenstorlek i ett tidigare liv och fick bli en tröja efter vanliga tröjmönstret. Här använde jag även upp ett par restremsor till halsringningen (sparar också muddbitar som är längre än typ 5 cm) och därför blev halsringningen vit på framsidan och grön på baksidan. Den tvåfärgade halsringningen blev faktiskt riktigt lyckad, kanske jag gör lika på någon annan tröja i framtiden!

onsdag 26 augusti 2015

Klänning i doppresent

Maken fick en ny guddotter i helgen och jag blev alltså... bonusgudmor? :) En del av doppresenten var i alla fall den här klänningen i mjuk, ekologisk velour. Motivet och färgställningen är rätt juligt tycker jag så jag försökte göra en sådan storlek som jag tror att passar runt jul. Vi får väl se. Mönstret är ett "Frankenpattern", övre delen är "Classic stripes" från Ottobre 4/2015 och undre delen "Birdie birdie" från Ottobre 1/2015. Först hade jag tänkt göra den helt efter Birdie-mönstret men så läste jag på en annan blogg att det blir ett "fruktansvärt tält" med enorm halsringning om man syr efter det. Och visst var det brett, övre delen är en 68:a medan undre delen är en 56:a... Nytt för mig var kuvertringningen, som kanske inte blev 100% lyckad. Men jag räknar med att man inte ser de små skavankerna när det finns en söt flicka i klänningen!


torsdag 20 augusti 2015

Höstväst med huva

Jag försöker utmana mig själv lite mera i min sömnad och inte endast sy små trikåtröjor åt lillkillen. Visserligen behöver han en hel del tröjor, men ändå :) Förra veckan gav jag mig på det här projektet, en väst med blixtlås och huva, mönster från Ottobre 4/2014, "Forest path".
Det skulle kanske ha varit enklare att sy den om jag hade följt instruktionerna och vändsytt den med foder, vaddlager och yttertyg men nu var det nu bara så att jag hade en bit blått färdigvadderat tyg hemma - en liten stuvbit från fyndlådan på Eurokangas, kostade nästan ingenting - så jag valde att bara fodra huvan istället. Fodret är för övrigt randig trikå från Nosh. Detta innebar ju samtidigt en massa egna lösningar, som nästan alla involverade snedslå, för att få till snygga sömmar och fållar.
Eftersom jag hade ett vitt blixtlås hemma fick också alla synliga sömmar bli vita. Blixtlåset kortades av till rätt längd efter Karinottilias beskrivning, Dessutom ville jag sy ett hakskydd på västen och det fanns inte i mönstret. På något sätt fick jag i alla fall ihop det och det ser ut som en väst. Om den passar på lillkillen vet jag ännu inte, han har konsekvent vägrat att prova den... 
Andra ändringar från mönstret är att jag slopade både fickor och snöre i huvan. På ryggen har jag sytt fast en bit reflexband och troligtvis syr jag lite reflex på framsidan också om västen börjar användas!


Jag kan dessutom avslöja att hakskyddet är fastsytt för hand på insidan av västen, jag kom inte på hur jag skulle få ihop det annars med min snedslålösning för blixtlåset :)

onsdag 19 augusti 2015

Raglanens revansch

Förra experimentet med raglantröja åt lillkillen gick ju så där, den var ju så stor så kanske han kan ha den om ett halvår eller så, eller så är den fortfarande för bred men med för korta ärmar då. Vi får se. Den här gången utgick jag från ett mönster som jag hittade hemma i Ottobre 1/2012, i storlek 110 (minsta storleken). Först minskade jag ner den till en 98 och sedan tog jag ännu bort flera centimeter på bredden från såväl fram- och bakstycket som ärmarna. Jag måttade mot mitt vanliga tröjmönster för att få det någorlunda rätt. Slutresultatet är helt okej, ärmarna är kanske lite korta men det är ju lätt fixat. Det här mönstret kan jag bra tänka mig att sy efter igen men jag tror ändå att jag föredrar vanliga tröjor. Omväxling förnöjer ju ändå så det är kul att ha alternativ!
ps. Blev tipsad om raglanmönstret i Ottobre 4/2012 men den tidningen har jag ännu inte fått tag på, om jag gör det kanske jag ännu testar det för att se om jag hittar det ultimata mönstret...

lördag 15 augusti 2015

Randiga presenter

När lillasyster, som dessutom är författare, fyllde år häromveckan fick hon en t-shirt i present. Det är en lättsydd modell, bara ett fram- och ett bakstycke, som gör sig extra bra i randigt tyg tycker jag. Eftersom jag var lite osäker på preferenserna angående längd på tröjan förlängde jag den lite extra - och precis så mycket som jag hade förlängt den fick jag klippa bort igen efter att födelsedagsbarnet hade provat t-shirten. Typiskt! Randig trikå från Eurokangas och grön mudd från Mussukat.
Av tyget som blev över fick jag precis ihop en tröja till lillkusinen. Som magprydnad blev det en rosa traktor med grön bakgrund, så klart inte samma gröna som mudden på vuxentröjan, så det fick bli ljusgrå halsmudd på den här istället. Snyggt i all sin enkelhet tycker jag!

onsdag 12 augusti 2015

Mera tröjor

Ett par tröjor till. Först ut är randigt i blått och blått med en påsydd grävmaskin (utklippt ur annat tyg). En lättmatchad tröja som uppskattades i och med motivet på magen :)
Den andra tröjan är salviagrön med... igelkott och mullvad? på. Härligt tyg oavsett vilka djur det är och den extrema skrynkligheten beror på att jag inte hann fotografera tröjan innan den varit ett varv i tvättmaskinen...

måndag 10 augusti 2015

Pandabyxor med prickfickor

Första, men kanske inte sista, byxorna efter mönstret "Star Man" från Ottobre 6/2014 i storlek 98. Fickorna är dock inte efter mönstret utan efter eget huvud. Jag har ju sytt sådana här byxor tidigare i storlek 92 och de har passat bra på lillkillen så det kändes som ett rätt säkert kort när det var dags att sätta saxen i det här ekologiska collegetyget med pandor och stjärnor. Söta tycker jag, men också rätt varma så de får vänta lite nu när sommaren äntligen har hittat hit!

fredag 7 augusti 2015

Randigt

En baströja till hösten. Randig trikå i grått och turkost och så gula muddar till. En aning inspirerad i färgvalet av den här tröjan... Som en liten twist, och för att utnyttja tyget bättre, vände jag dessutom på ränderna i ärmarna. Den här trikån stretchar nämligen åt båda hållen så det gick bra det med.

onsdag 5 augusti 2015

Mössor i massor

Flera flugor i en smäll; här har jag sytt bort några mindre bitar ur tygskåpet, sytt presenter åt kusinerna, sytt en mössa åt mig själv och ett par åt lillkillen. En förmiddag tog det, mössor är så snabbsydda. Jag började med ett mönster ur senaste Ottobre (4/2015, mönster "Pink drops") men redan till den andra mössan ändrade jag det lite, och sedan lite till osv. Ursprungsmönstret gav en i mitt tycke lite för lång mössa, kanske det var tänkt att den skulle vara väldigt baggy, men jag föredrar en mössa med lite mindre pös - särskilt på lillkillen! Mindre risk att den halkar ner över ögonen då :)

måndag 3 augusti 2015

Grått, grått, grått

Flera baggybyxor till hösten, i olika nyanser av grått. Dock inte 50 sådana :) De ljusgråa är i klassiskt collegetyg utan desto mera stretch medan de mörkgråa är i stretchig denimjersey från Nosh. Just nu är lillkillens klädskåp mer än fullt men när jag inom kort rensar ut föregående storlek så misstänker jag att det i stället kommer se rätt tomt ut. Jag intalar i alla fall mig det och fortsätter att sy!

lördag 1 augusti 2015

Robin Hood

Jakten på ett gosedjur åt lillkillen är en pågående sysselsättning - hittills har han ratat allt utom mig! Mysigt så klart, men också stundvis lite opraktiskt. Disneys Robin Hood-film, som han får titta på i sällskap av vuxna, har varit en storfavorit denna regniga sommar så därför tänkte jag att en egen sov-Robin kanske kunde funka? Eh... nope. De två första dagarna fick Robin inte ens lämna hallen, än mindre närma sig en säng. Idag fick han dock vara med och läsa saga på förmiddagen, ett litet framsteg alltså! Vi får väl se hur det går...  
Robin ryms på en A4:a och är gjord av restbitar; framsida och svans av röd velour och rosa trikå, baksida av rödrandig trikå och påsydd pyjamas med PaaPiis söta igelkottar på. Knapparna är enbart dekorativa.