Jul i stan gjorde en fin, julig dörrhängare igår och har nu lämnat över pysselstafettpinnen till mig. Idag ska vi ställa oss i köket och tillverka kryddade mandlar. Mandlarna är suveräna som gå-bort-present och passar utmärkt som glöggtillbehör eller som alternativ till andra snacks. (De är också beroendeframkallande goda - ni har blivit varnade!)
Kryddade mandlar - recept
- 200-250 g hela mandlar med skal
- 1 äggvita
- 2 msk brunt socker
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk chilipulver
Vispa äggvitan till ett skum och blanda i kryddorna. Släng i mandlarna och blanda om ordentligt så alla mandlar täcks med "kryddsmeten".
Sila mandlarna så att du blir av med det mesta av "överloppssmeten" och häll sedan ut dem på bakplåt (använd bakplåtspapper).
Rosta i ugn, 160 grader, i 15 minuter och ta sedan ut plåten och rör om lite, försök separera mandlarna från varandra. Sätt därefter tillbaka plåten i ugnen i ytterligare 5-7 minuter. Ta ut och låt svalna. Mandlarna är mjuka när de kommer ur ugnen men blir krispiga när de svalnar.
Om du har tänkt ge bort mandlarna kan du lägga dem i en glasburk som du piffar till. Det går utmärkt bra att använda gamla sylt-/honungs-/olivburkar till detta, blöt bort den gamla etiketten och kör dem ett varv i diskmaskinen först bara (eller koka dem ifall du inte har diskmaskin). Snygga etiketter kan du tillverka själv eller så kan du leta efter färdiga på nätet. T.ex. så har How about Orange en mängd gratisetiketter som man kan skriva ut själv (bl.a. den runda jag har använt på bilden). En annan idé är att följa Handkraft & Återbruks tutorial om hur man pimpar en plåtburk (julpysselstafettens tredje sträcka) och sedan lägga mandlarna i den. Använd i så fall en ganska liten burk...
Sista kökstipset för dagen är en annan bra gå-bort-present, nämligen kakmix på burk eller "cookies-in-a-jar". Klicka på länken för att komma till mitt recept.
Lycka till i köket!
Rosta i ugn, 160 grader, i 15 minuter och ta sedan ut plåten och rör om lite, försök separera mandlarna från varandra. Sätt därefter tillbaka plåten i ugnen i ytterligare 5-7 minuter. Ta ut och låt svalna. Mandlarna är mjuka när de kommer ur ugnen men blir krispiga när de svalnar.
Förvara lufttätt och torrt, de håller bra minst en månad.
Om du har tänkt ge bort mandlarna kan du lägga dem i en glasburk som du piffar till. Det går utmärkt bra att använda gamla sylt-/honungs-/olivburkar till detta, blöt bort den gamla etiketten och kör dem ett varv i diskmaskinen först bara (eller koka dem ifall du inte har diskmaskin). Snygga etiketter kan du tillverka själv eller så kan du leta efter färdiga på nätet. T.ex. så har How about Orange en mängd gratisetiketter som man kan skriva ut själv (bl.a. den runda jag har använt på bilden). En annan idé är att följa Handkraft & Återbruks tutorial om hur man pimpar en plåtburk (julpysselstafettens tredje sträcka) och sedan lägga mandlarna i den. Använd i så fall en ganska liten burk...
Sista kökstipset för dagen är en annan bra gå-bort-present, nämligen kakmix på burk eller "cookies-in-a-jar". Klicka på länken för att komma till mitt recept.
Lycka till i köket!
Imorgon tar Rebeccas DIY över stafetten, glöm inte att kika in där för att se vad hon hittar på, och på söndag är det dragning i nyckelringsutlottningen. Trevlig helg allihopa!
Det här ska jag defenetivt göra! Jag älskar mandlar!
SvaraRadera//Henrietta
Det här måste jag faktiskt testa. Låter riktigt gott. :-)
SvaraRaderaKul att du la till flera tips i din tutorial! :-)
Det lät jättegott! Perfekt julklappstips eller att ta med som gå-bort-present.
SvaraRadera/Lotta
Det där lät ju supergott, det ska jag prova!
SvaraRaderaÅh, låter jättegott! tack för tips :-)
SvaraRaderaPerfekt tips! Det ska jag lägga på minnet till vår glöggfrest vi ska ha i december!
SvaraRaderaHej! Hitta hit genom pysselstaffetten och har nog läst igenom nästan hela bloggen. Jag har fått massor av inpiration. Gillar dina enkla och tydliga beskrivningar och fina bilder. Kommer definitivt besöka dig fler gånger.
SvaraRaderaLåter smarrigt!!
SvaraRaderaLåter jättegott! Det här måste jag testa att göra, gillar verkligen mandlar!
SvaraRaderaHar ikväll testat mig på dessa mandlar. Skeptisk i början då jag inte är så förtjust i chilli eller paprika men OJ OJ OJ va goa dom var!! Det blev inte många kvar i skålen efteråt!
SvaraRaderaTack för receptet! Dessa kommer det göras mer av hemma hos mig
Det sprider sig. Nu vill grannen ha receptet. ;-)
SvaraRaderaJahapp. Då var det dags igen. Jag borde nog skriva ut receptet... ;-)
SvaraRadera