Sidor

fredag 3 april 2015

Kanta en babybody med symaskin

Jag syr ju alla mina plagg med en vanlig symaskin* och tänkte passa på att uppmuntra andra som sitter hemma och tvekar och tror att man behöver "specialutrustning" - overlock, coverlock et.c. - att våga testa! Här har jag fotat lite (tyvärr rätt suddiga bilder) senast jag sydde en babybody, närmare bestämt hur jag kantade den på ett enkelt och smidigt sätt.
De flesta sömmarna på insidan av stretchplagg syr jag med en söm som manualen kallar "öppen overlock", en stretchsöm som ger en söm som har en rak kant med kråksparkar åt sidan - väldigt teknisk beskrivning eller hur! Om man syr med nålen precis utanför kanten så blir sömsmånskanten i vilket fall som helst platt och fin och den fungerar bra för mig. Muddar syr jag fast med samma söm, och det går utmärkt att kanta en body genom att mudda den. Jag klipper en lång remsa muddväv, ca 3-3,5 cm bred, och viker den dubbel längs med (rätsida utåt). Sedan syr jag fast den räta mot räta med öppen overlocksöm. Muddens längd är ca 70-80 procent av längden på plaggets kant, jag sträcker och drar när jag nålar fast remsan, så att det blir snyggt helt enkelt. Vid "inåtkurvor" sträcker jag mera och vid "utåtkurvor" mindre. Om man vill sticka ner kanten går det faktiskt rätt bra att göra det med vanlig raksöm, jag brukar sträcka tyget lite när jag syr och jag har ännu inte råkat ut för en söm som gått av under användning (det har däremot hänt med köpta plagg!).
Bilderna är från när jag sydde bodyns gren, men jag använder samma teknik vid halsen. Och ärmsluten för den delen. Så det är bara att prova nu då, hoppas den här tekniken fungerar lika bra för er som den gjort för mig! Avslutar ännu med en bild på en annan body som är sydd på samma sätt:
 
*) Ett litet tillägg: min symaskin är en Pfaff select med inbyggd dubbelmatning av tyg (matar både under- och ovanifrån samtidigt) - det kan ha betydelse för slutresultatet, jag vet faktiskt inte.

2 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat! Och visst kan man göra mycket utan dyra prylar. Glad påsk!

    SvaraRadera
  2. Kul att se hur du gör! Jag har också bara en "vanlig" maskin och tycker att det fungerar bra.

    SvaraRadera