Sidor

onsdag 3 oktober 2012

En tubhalsduk blir till

En tubhalsduk är väldigt lätt att sy och trevlig runt halsen nu när det börjar bli lite kallare. Man kan sticka en eller så kan man sy en lite tunnare variant i trikå. Jag är lite rädd för trikå, det stretchar och drar och man måste ha speciella sömmar - eller måste man? För att sy en tubhalsduk behöver man faktiskt bara raksöm. Och en hel del knappnålar, men det är kanske bara jag som behöver dem! Så, man börjar med ett rektangulärt stycke trikå i valfri färg, storleken beror så klart på hur bred halsduk man vill ha och hur många varv man vill vira den runt halsen, ja och till en del på hur stretchig trikå man har. Jag utgick från en bit som var ca 68 x 150 cm, lagom för två varv runt halsen.
Första steget är att vika tyget på längden, räta mot räta, och sy ihop långsidan så man får en lång tygkorv. Har man randigt tyg är det snyggt att försöka få ränderna att matcha, nålar man så går det.
Sedan sticker man in handen i den aviga korven, tar tag i nedre kanten och drar upp den genom tygtuben så att man får en dubbelvikt tub med rätsidorna mot varandra. På bilden ovan har jag vänt tuben rätt för att få en bättre bild, det behöver man alltså inte göra.
 Sy ihop kortsidorna med varandra men lämna ett vändhål på 8-10 cm.
Vänd halsduken rätt och sy ihop vändhålet för hand. Efter det är du klar och kan gå ut och blända alla med din nya fantastisk accessoar! Snipp, snapp, snut - så var tutorialen slut.

2 kommentarer:

  1. Så enkelt, så snyggt! Tack för tipset, lägger till det på listan över allt som jag vill göra... :)

    SvaraRadera
  2. Smart ide! Och väldigt fin, du verkar inte ha någon anledning att vara rädd för trikå :)

    SvaraRadera