Sidor

lördag 28 januari 2012

Underbara idéer vs. Marie Claire Idées

Jag har gått igenom tidningen Underbara idéer som jag köpte i julas och funderat lite på varför jag inte är så förtjust i den. Själva idén, en pysseltidning på svenska, är ju jättebra men den känns tyvärr inte helt genomarbetad. Jag vill inspireras av en tidning, se bilder på fantastiska saker jag aldrig skulle komma på själv - inte se halvtrista bilder på "dagispyssel". Det är en helt annan grej att det jag själv gör sedan kanske ser ut som dagispyssel och att mina egna foton inte alltid är 100%, men jag gör inte heller en pysseltidning. Titta bara på Sofias fantastiska bilder i magasinet Hildas inspiration, så ska det se ut! Nej, lite mera avancerade grejer och lite snyggare foton så blir det kanske bra i framtiden.

De som gör Underbara idéer kunde gärna inspireras mera av franska Marie Claire Idées, en tidning som verkligen inspirerar även fast man inte kan ett ord franska. Låt oss ta några exempel:
1. Ballerinor. Fransk ballerina till vänster, svensk till höger. Två nästan identiska pyssel, men sättet de är fotograferade på skiljer sig väldigt från varandra. Den ena bilden har liv och rörelse, den andra är... död.
2. Packa paket. Vad är det här för uppslag Underbara idéer? Fyra olika paket/tips. Var är resten? Marie Claire har fyllt hela uppslaget med paketidéer: tändsticksaskar, mjölkflaskor, plåtburkar osv.
3. Dekorera bordet. Här tycker jag faktiskt att Underbara idéer har lyckats, de små fåglarna av notblad är supersöta! Och hela uppslaget är ljust och fräsht. Men titta på Marie Claires helt ljuvliga pappersblommor... wow!
4. Kransar. Underbara idéer har en krans med knappar på.... En. Fanns det inga andra idéer i Sverige? Marie Claire har också en knappkrans, det är den röda i översta raden. Men så har de även några andra kransar...

Hoppas nästa nummer av Underbara idéer känns lite roligare än julnumret, för sannolikheten att jag köper det är ändå rätt så stor i och med att utbudet på pysseltidningar är så begränsat... Eller har ni andra tips på bra pysseltidningar?

7 kommentarer:

 1. Vilken bra jämförelse. Jag glömmer ofta att köpa de svenska pysseltidningarna. Mycket därför att man ofta kan hitta bättre och mer inspirerande saker på nätet. Det är ju jättebra med enkal pyssel, som man snabbt kan komma igång med, men som du skriver så är det inte främst de som inspirerar. Ett bra pyssel för mig är ett där jag blir imponerad, OCH lite sur och avundsjuk och önskar att jag kommit på det själv. :-D Det låter nog lite knäppt, men det är en klockren känsla när den kommer. (Kanske därför jag köper så få pysseltidningar... för att slippa känna så... Hahaha!!)

  Jättekul att du vill vara med i pysselstafetten igen. För jag tar din kommentar i min blogg som en officiell anmälan och skriver upp dig. :-)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. åh, jag är också en sucker för marie claire... fast jag inte heller kan franska. Molly Makes är också en helt underbar tidning, på engelska :)

  SvaraRadera
 3. Jag förstår vad du menar, man tittar hellre på massa fina bilder och blir inspirerad än läser om dagispyssel...
  Jag är jättedålig på att köpa pysseltidningar (är alldeles för snål), men jag gillade faktiskt expressens nya bilaga, handarbete & pyssel. Där var både lite stick och virk-beskrivningar och en del återbrukstips o lite pysselideér. Nu har jag ju inte så mkt att jämföra med, men jag tyckte den var trevlig. Kommer ut 6 ggr/år.

  SvaraRadera
 4. Hahaha!!! Ska bli spännande att se vad du kommer på. :-D
  Vart får du förresten tag på marie claire? Mina tidningsställen har knappt ens de få svenska pysseltidningar som finns.

  SvaraRadera
 5. TACK för inspiration! Även om det inte var din idé kanske från början så var det här hos dig som jag såg den. Det är dags att ta ner julkransarna från dörren. Nu vet jag vad jag ska göra i stället, nämligen knappkransar! Jag har hur mycket knappar som helst, och använder dem aldrig...

  SvaraRadera
 6. Älskar också Marie Claire! Tyvärr tycker jag att den är svår att få tag i.. :-(

  SvaraRadera
 7. Hej Henni,

  vilken rolig jämförelse! Håller helt med dig. Det är ju inte nödvändigt att bara för att det bor 6,9 gånger så många människor i Frankrike så måste de ha 6,9 gånger så bra idéer. Det skulle förmodligen gå alldeles utmärkt att göra en riktigt spämnande, snygg och lite modernare tidning bara genom att surfa runt på pysselbloggarna och sammanställa 'works of the month' eller senaste månadens roligaste idéer tex på olika teman och med lite redaktionell sammanbindande text, analys och kanske en och annan intervju med någon av de exponerade. Fast formatet skulle nog också vara digitlat. Perfekt för i-padda. Det kanske man skulle göra nästa liv.

  SvaraRadera