Sidor

fredag 20 januari 2012

En bygelbörs blir till


När man syr en bygelbörs behöver man först och främst två saker: en börsbygel och ett mönster. Det första problemet brukar i allmänhet vara att hitta en bygel. Fråga i lokala sytillbehörsbutiken, köp online eller gör som jag – köp fantastiskt vackra "fashion wallets", dvs. kinesiska plastbörsar från lokala motsvarigheten till Dollar Store, och återanvänd byglarna. Obs, detta fungerar om börsarna inte är fastlimmade i bygeln, utan bara fastklämda. Om de är limmade så tror jag inte att det går så bra. För att återanvända en bygel måste man dels riva bort den befintliga börspåsen, dels öppna bygeln på nytt – något som jag gör med konservöppnardelen på en schweizisk armékniv. Vilket redskap man än använder är det viktigt att försöka att inte buckla bygeln. Använd redskapet lugnt och försiktigt alltså.
Mönstret är så klart beroende av bygelns storlek, därför måste alla göra sitt eget mönster som passar den bygel man har tänkt använda. Det finns ändå hjälp att få när man gör sitt mönster. Lisa Lam på U-handbag har t.ex. en väldigt fin och utförlig tutorial med bra bilder. När jag gjorde mitt mönster använde jag delvis Lisas tips när det gällde den delen som kläms fast i bygeln (men i övrigt finns det väldigt få likheter mellan hennes och min börs). Lisa har också ett gratismönster man kan använda om man vill, eventuellt måste storleken anpassas till den egna bygeln. Om man återanvänder en gammal bygel som redan har en börs fäst i sig så kan den gamla börsen användas som mall till sitt mönster. Det viktiga är att delen som fästs vid bygeln är rätt storlek, formen och storleken på själva ”börspåsen” gör man efter eget huvud.
Jag har gjort ett mönster till en rund börs och steg två i processen är att klippa ut två bitar fodertyg och två bitar yttertyg i valfritt tyg. Den här gången har jag valt ett grönt marimekko bomullstyg som utsida och ett lite stadigare svart tyg som foder. Yttertyget och fodret sys ihop till två separata påsar, rätsida mot rätsida. Jag markerar på tyget var bygeln kommer att börja så jag vet hur högt upp jag ska sy ihop delarna. Jag syr foderpåsen med lite större sömnsmån än yttertygspåsen, så att den blir lite mindre och därför ryms bättre in i yttertygspåsen i ett senare steg. Jag har sytt med vit tråd så att det bättre ska synas hur jag gjort, normalt hade jag nog valt svart tråd :) Efter att delarna är ihopsydda så friserar jag sömnsmånen lite och klipper hack i den så att den färdiga börsen inte blir så knölig.
Sedan vänder jag på yttertygspåsen, men låter foderpåsen vara som den är. Foderpåsen träs in i yttertygspåsen och så sicksackar jag ihop överkanterna. Jag passar också på att fästa min namnlapp med sicksacksömmen.
Och efter det är det dags för pillgörat, att peta in börsen i bygeln. Det går lättast om man jobbar med en sida i gången. Om man viker ner den andra sidan är den inte i vägen. Jag brukar inte använda andra verktyg än fingrarna, det räcker om bygeln är tillräckligt öppen. Eventuellt kunde man använda en skruvmejsel eller något annat platt redskap som hjälp. När jag fått in börsen i bygel tar jag fram min tång, jag använder en som jag hittade i städskåpet och som jag virat lite stoppning runt så att den inte lämnar så fula märken. Det viktiga, tycker jag, är att bygeln hålls fin på utsidan av börsen, om insidan har ett hack eller två gör det inte så mycket. 
Långsamt och försiktigt arbetar jag mig runt bygeln med tången. Om jag gör häftiga rörelser kan det hända att tyget glider ut ur bygeln, och då är det bara att säga ett kraftord och börja pilla in den igen. 
Jag ser till att hela sicksacksömmen är inne i bygeln innan jag klämmer ihop den, och kollar både från insidan och utsidan att det ser bra ut. På bilden nedan har jag ringat in ställen som inte är okej och som jag fixade till före jag var klar. Det lönar sig att dra i tyget och kolla att det hålls i bygeln efter att man klämt ihop den, eventuellt måste man använda mera kraft än man tror.
När jag har kommit varvet runt på bygeln och klämt ihop båda sidorna kan det hända att hela bygeln är lite sned och vind. Ingen panik, det är bara att böja den rätt, antingen med händerna eller med hjälp av tången. Kom bara ihåg att skydda bygeln med lite mjukt tyg eller en paffbit eller något annat så den hålls snygg. Om tyget fransar sig under gängan kan man stryka på lite universallim som blir genomskinligt när det torkar (men limma inte ihop bygeln!) eller använda motsvarande produkt från sytillbehörsaffären som är tänkt för ändamålet. 


Ja, det var det. Så gör jag. Den färdiga börsen ser ni överst i det här inlägget. Visst kan man t.ex. vändsy och göra en massa moment på andra sätt, men det här fungerar för mig så varför krångla till det i onödan? 


Lycka till med de egna projekten och ha en trevlig helg!

8 kommentarer:

  1. Tack för en jättebra beskrivning!! Vilken fin börs du har gjort :-)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tjusig! Och bra, klurigt tips på hur man får tag på en bygel, nu måste jag snoka i billighetsbutikerna! Märker att du har massor med bra tips här på din blogg. Påsnecessären t.ex. är ju ett måste! Stor chans att det blir nästa syprojekt känner jag:)

    Känns också fint att jag (rättning: att jag hittade hit) och världsfred är ungefär lika mycket värt! ;)
    /Pysselpralinen

    SvaraRadera
  3. Tjusig! Och bra beskrivning. :-)

    Trevligt att du undrade vart jag tagit vägen. Tänkte att nu har jag nog pausat bort alla mina läsare. ;-)

    Och så behöver jag bara läsa "hennihenni" för att känna smaken av mandlarna och bli väldigt sugen. Hahaha!!! Hur knäppt är inte det!? Jag tyckte inte ens att de var speciellt goda när jag först smakade dem, men sen kunde jag inte sluta att äta dem. :-)

    SvaraRadera
  4. Åhh vilken fin tutorial! Jag har sådana där byglar liggande men har inte vågat mig på det än.... nu skall jag definitivt ge mig på det ;-)
    Visst kan man väl sick-sacka in en tråd av typ persienntråd på bygeln har lite "mer" att bita runt? Jag har sett på mina Marimekkobörsar att det är en sådan tråd under bygeln..

    SvaraRadera
  5. Super bra beskrivning!!
    Jag har ett mönster där man ska använda en tunn tråd så att det blir mer att fästa i, precis som Lotten säger!

    //Henrietta

    SvaraRadera
  6. Lotten o Henrietta: Om det finns mycket plats i bygeln efter att man pillat dit påsen tycker jag absolut att man ska prova med en tråd - jag har också läst att man kan peta dit en i efterhand med en skruvmejsel eller liknande - men jag har märkt att det räcker med dubbelt tyg och sicksack i de byglar jag använder.

    SvaraRadera
  7. Vilka fina saker du gör! Tack för att du beskriver hur du gör dem. Det boxade hörnet var ju enkelt, men jag hade aldrig listat ut det på egen hand.

    SvaraRadera
  8. tack, jag har alltid undrat hur man gör!

    SvaraRadera