Sidor

torsdag 31 maj 2012

En brödkorg blir till

Jag hann inom maj, just och just! Men sista maj är också maj så här är den - beskrivningen över hur jag syr en brödkorg.
Det som krävs är två tyger som man tycker passar ihop och en liten tallrik, den jag använt är ca 20 cm i diameter. Tallriken används som mall för att klippa ut en cirkel i vardera tyget, ingen sömsmån läggs till. För att få längden på stycket som blir korgens väggar har jag mätt omkretsen på tallriken med ett vanligt måttband (man kan så klart även använda matematik och ta diametern gånger pi) och sedan dragit bort ett par centimeter från måttet. Detta sätt att mäta fungerar bra med den storleks tallrik jag använt men jag har inte räknat på det så jag kan inte garantera att det fungerar oavsett storlek. Bäst är att testa och göra justeringar efter behov. Höjden är 19 cm på min brödkorg - det måttet går att minska eller öka om man vill ha mera eller mindre vik på korgen. 

Mitt yttertyg är stelt och kräver därför inget mellanlägg. Men om man använder två tunna tyger är det kanske bra att stryka ett mellanlägg på baksidan av det ena tyget.

Börja med att göra insidan (eller utsidan, det är ingen skillnad). Rektangeln sys ihop till en tub - kortsidorna mot varandra och avigsidan utåt. Mycket enkelt. Sedan nålas botten fast i tuben, rätsida mot rätsida. Även detta steg är enkelt om botten och tuben matchar varandra storleksmässigt, gör de inte det är det lite knepigare. Då rekommenderar jag nästan att man sprättar tubsömmen och gör tuben större eller mindre, vilket som behövs. 
När allt är nålat och klart är det bara att sy. Och så gör man likadant med det andra tyget, så man har två påsar. Sömsmånen kan friseras lite för ett snyggare slutresultat.
Inner- och ytterpåsen sys ihop räta mot räta - dvs. vänd innerpåsen rätt och stoppa in den i den aviga ytterpåsen. Sy sedan ihop dem längs kanten men lämna ett vändhål på ca 8 cm.
Dra hela härligheten genom vändhålet så det ser ut så här:
Och stoppa sedan ner innerpåsen i ytterpåsen. Sy en söm runt kanten - den håller allt på plats samtidigt som den syr ihop vändhålet - och avsluta genom att vika ner kanten. Tadaa! En färdig brödkorg.

3 kommentarer:

  1. Verkar ju inte så krångligt. Ska provas inom kort ;-) Tack ska du ha :-)

    SvaraRadera
  2. Tack för mönstret, ska prövas!

    SvaraRadera
  3. Kanon! Tackar :D Väldigt enkelt att följa.

    SvaraRadera