Sidor

onsdag 7 mars 2012

Pysselstafett - nåldyneburk

Pysselstafetten Påsk och Vårlängtan är inne på sin andra vecka och nu är det min tur att ta över stafettpinnen från Rebeccas DIY. Idag ska vi omvandla gamla glasburkar till piffiga nåldyneburkar. Oftast ser man sådana som är gjorda av en glasburk med ett tvådelat lock, t.ex. en mason jar (här finns exempel på hur man gör då), men det går faktiskt bra att göra liknande av vanliga burkar också. Lite annorlunda teknik, lite annorlunda resultat men lika användbara och fina, tycker jag. Vad kan man då göra med dessa burkar? Man kan t.ex. göra ett sykit som man ger åt någon i morsdags-/student-/födelsedagspresent, eller så kanske man vill vårstäda i syrummet och förvara knappar eller band eller trådrullar dem.

Det här behövs:
- glasburk med vid öppning, jag har använt en syltburk som rymmer ca 500 g sylt och en honungsburk av liknande storlek
- styrolitkula med diameter som burkarnas lock, eller något mindre
- någon form av vadd
- trevligt tyg
- lim, jag har använt vanligt universallim
Börja med att dela styrolitkulan. För att få ett resultat som inte påminner om Globen rekommenderar jag att kulan inte delas i mitten, utan delas i tre delar så som bilden nedan visar. Mittbiten kan säkert användas till något annat pyssel. Var exakt man väljer att skära avgörs av om man vill ha en låg nåldyna eller en hög. En vass kökskniv fungerar bra att skära med. Börja med att göra en skåra hela vägen runt och såga sedan försiktigt genom kulan.
Följande steg är att klä kulhalvorna med vadd för en mjukare nåldyna. Jag hade ganska tunn vadd så jag tog två lager, det gör man efter smak och tycke. Klipp till en vaddcirkel som är något större än kulans bottenplatta och limma fast den i nedersta kanten av kulhalvan. Använd så lite lim som möjligt och limma inte uppe på själva kullen, då blir det hårda limklumpar i den färdiga nåldynan. Använd med fördel knappnålar för att hålla vadden på plats medan limmet torkar
När limmet har torkat kan man jämna till kanterna om det behövs, sedan är det dags för yttertyget. Klipp ut en cirkel som är så stor att den täcker hela kullen och att det ännu finns ett par centimeter tyg som kan vikas in över botten. 
Limma fast tyget i botten av kulhalvan och håll det på plats med knappnålar under torktiden. Här får man vara lite frikostigare med limmet, men undvik fortfarande att få lim på själva nåldynan. Medan limmet torkar kan man passa på att sy en kant, en sorts passpoal, av kantband och snöre som underlättar fästandet av nåldynan vid locket och dessutom täcker en annars rätt så ful skarv.
Vik kantbandet runt snöret och sy ihop det med maskin, eller för hand för den delen. Man kan använda blixtlåspressarfoten om det är svårt med den vanliga. Här är passpoalen i närbild.
Och den färdiga passpoalen limmas fast ovanpå locket. Beroende på vilken effekt man vill ha på sin färdiga burk kan man limma fast den långt ut eller inte så långt ut mot kanten. I det första fallet blir effekten mera täckande och kanten är en fortsättning på nåldynan, i det andra fallet blir det en mera lyftande "svampeffekt". Tänk på att få skarven någorlunda snygg också. 
När passpoalringen sitter på plats, dvs. när limmet torkat, är det dags att limma fast nåldynan. Det lönar sig att inte snåla med limmet här heller. Börja med att trycka fast kulhalvan mot locket några minuter, sedan kan man återigen använda knappnålar för att hålla den på plats. Stick genom kanten på nåldynan, in i passpoalkanten. 
När limmet har torkat är burken färdig!
Sedan är det bara att hitta på användningsområde och fundera på om man nöjer sig med en, eller om man ska göra flera :)

Lycka till med era egna nåldyneburkar och njut av resten av pysselstafetten. Redan imorgon tittar vi så klart in hos Craft and chocolate för att se nästa pyssel!

15 kommentarer:

 1. Vilken smart ide. En sån ska jag göra. Snygga blev de.

  SvaraRadera
 2. Tjusig, något tidskrävande, lite pilligt och användbart - jag gillar! :-D Vilket väl var målet om jag inte minns fel - att imponera på mig? ;-) Skämt å sido så är det ett bra pyssel och en bra beskrivning. :-) Och som du skriver kan det bli en finfin vårpresent till någon pysslig. :-)

  SvaraRadera
 3. Kul och fint! Måste nog testa någongång...

  SvaraRadera
 4. Kul idé, jag som har en uppsjö av barnmatsburkar kan ju göra hur många som helst. Man kanske kan fylla med godis och ge till sykompisar till påsk?!
  Ha en fin dag, Sandra

  SvaraRadera
 5. Super bra! Perfekt att ge bort i present!
  //Henrietta

  SvaraRadera
 6. Sött och väldans smart! :-)

  SvaraRadera
 7. Jag vet redan vem som ska få en burk med nålar av mig. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 8. Vilken bra Idé och bra beskrivning!

  SvaraRadera
 9. Så söta de blev och det ser ju inte heller allt för komplicerat ut. Bra ide.
  //jonna d

  SvaraRadera
 10. tjusiga! vilken toppentutorial!

  SvaraRadera
 11. Tack för beskrivningen - min att-göra-lista blir längre och längre! :)

  SvaraRadera
 12. vilken fin idé! Man kan ju fylla burkarna med pärlor eller band oxå.. Fiffigt fiffigt! Kram emelie och elin

  SvaraRadera
 13. Jättebra beskrivning till de fina & smarta nåldyneburkarna!

  SvaraRadera